Geraldine Kikkert met haar zonen Dienand en Milan bij de boet aan het Oude Dijkje.
Geraldine Kikkert met haar zonen Dienand en Milan bij de boet aan het Oude Dijkje. Foto: Jeroen van Hattum

Vanaf begin meer dan thuis gevoeld

Wat is je favoriete plek op Texel?
Er zijn zo ontzettend veel mooie plekken op het eiland. Ik kan enorm genieten van het strand, maar ook van het bos en de duinen. De Hoge Berg blijft ook bijzonder. De afwisseling maakt dan ook dat er geen dag onopgemerkt voorbij gaat en waarop de natuur op wat voor manier dan ook niet even je aandacht heeft getrokken.

Geboren en getogen op het eiland?
Nee, helaas niet. Mijn wortels liggen in Schoonhoven, de zilverstad. Een mooi stadje in de buurt van Gouda, waar ik ben opgegroeid in een liefdevol gezin samen met een oudere zus. Nadat ik op mijn zestiende met een vriendin en haar ouders mee op Texel op vakantie was, heb ik mijn grote liefde Nanning ontmoet. En na het afmaken van mijn opleiding heb ik de beslissing genomen hier naar toe te verhuizen. Want hij had al aangeven dat ik hier naar toe zou moeten komen als ik bij hem wilde zijn, hij ging niet van Texel weg. Dit was voor mij zeker geen straf, na de eerste ontmoeting met het eiland Texel was ik meteen onomkeerbaar verkocht en dubbel verliefd. Een blijvertje dus!


Wat voor werk doe je op Texel?
Nanning en ik hebben samen Manege Elzenhof en Groepsverblijf Nieuw Vredestein in De Koog. Deze hebben we overgenomen van Nanning zijn moeder. Hier zijn we eigenlijk het hele jaar rond wel mee in de weer. Op de manege met het verzorgen van onze lieve dieren en het ontvangen en begeleiden van mensen die Texel graag op de rug van een paard willen verkennen. En om grote en kleine mensen een beetje de vaardigheid van het paardrijden bij te brengen in een ongedwongen en gezellige sfeer, zodat ze het plezier van paardrijden ervaren. Bij Nieuw Vredestein zijn we de afgelopen jaren flink aan de gang geweest met renoveren. Bijna alles is zo'n beetje opgeknapt. Dit moet in de wintermaanden gebeuren, anders lukt het niet gezien onze drukke bezigheden. We ontvangen daar families, scholen en allerlei soorten groepen die daar ieder op hun eigen manier vakantie of kamp vieren. Ik vind het heerlijk om het mensen naar de zin te maken en zo optimaal mogelijk van Texel te laten genieten. Een kroon op het werk is als groepen terug willen komen, want laten we eerlijk zijn, we zijn niet het enige verblijf op Texel. Ook hebben we aan het Oude Dijkje een schapenboet die we de afgelopen jaren opgeknapt hebben. En tegenwoordig ook gebruikt wordt als trouwlocatie. Ook daar zijn we erg trots op, echt Texels!


Wat heb je met paarden?
Gelukkig ondertussen wel aardig wat. Toen ik op vakantie op Texel kwam nog helemaal niets, maar toen sprak Nanning de legendarische zin uit: "Ga je mee paardrijden, mijn moeder heeft een manege." Dat liet ik mij geen twee keer vragen. En wat bleek, ik had nog een beetje aanleg ook. Altijd meegenomen. Daarna flink gaan omscholen en zie het resultaat. Ondertussen gaan we ons twintigste seizoen in. Time flies when you're having fun!


Wat doe je naast je werk zoal?
Naast onze werkzaamheden ben ik ook nog moeder van 4 kinderen, waarvan onze oudste dochter Merel helaas 11 jaar geleden overleden is. Dus de fysieke zorg voor nog mijn dochter Eunice (18 jaar) en mijn twee jongens Dienand (10) en Milan (9). Je zal begrijpen dat alle overige uurtjes in mijn kanjers gaan zitten en waar ik dan ook enorm van geniet. Ook is vorig jaar augustus mijn moeder naar Texel verhuisd naar de Gollards, Nadat mijn vader 5 jaar geleden is overleden (hij was mantelzorger voor mijn moeder) hebben mijn zus en ik zolang mogelijk geprobeerd dat ze thuis kon blijven wonen in Schoonhoven. Helaas liet haar gezondheid het niet meer toe en hebben we gezamenlijk besloten dat het het beste zou zijn dat ze naar Texel zou komen. Lekker dicht in de buurt, dus als er iets aan de hand is ben ik zo ter plaatse. De zorg wordt daar fantastisch verleend en wij kunnen dus alle leuke dingen met haar doen.

Alles beter dan het opgelegde gejaag van de overkant


Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Erg fijn! Vanaf het begin heb ik me meer dan thuis gevoeld. Maar als je zelf vriendelijk en eerlijk bent en gewoon een beetje normaal doet (okee, een beetje gek mag ook) dan krijg je dat van de meeste mensen ook meer dan terug!


Wat moet er vooral blijven zoals het is?
De boot!!! En de gemoedelijke en niet -gestreste sfeer. Dan maar het Texels kwartiertje. Alles beter dan het opgelegde gejacht en gejaag van de overkant.


Wat mis je op Texel?
Verlichting in het buitengebied…. Haha..

Wat is er mooi aan Texel?
Het gevarieerde landschap, de inwoners en de sfeer. Ik kan mij geen mooiere plek in Nederland bedenken waar ik zou willen wonen en mijn kinderen zou willen laten opgroeien. Wat zijn wij bevoorrecht!

Wat is er zonde aan Texel?
Veranderingen hou je nu eenmaal niet tegen. Wat nu zonde lijkt, kan over een tijdje wel weer mee blijken te vallen of zelfs als iets positiefs ervaren worden. Ik kijk liever naar de dingen waar ik wat mee kan en waar ik blij van word,

Wie verdient er een grote pluim op Texel?
Iedereen die op wat voor manier dan ook iets voor de Texelse samenleving betekent. En daarmee het leven van de mensen een stukje mooier maakt!

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?
Wij leven van het toerisme, zonder zouden wij geen boterhammetje hebben. En velen met ons ben ik bang. Belangrijk is denk ik wel om voor jezelf een balans te vinden aangezien er steeds meer en langer toerisme komt. Ga je daar het hele jaar rond in mee of kies je toch voor een rustperiode om zelf ook weer even op te kunnen laden.

Wat doe je over 5 jaar?
Ik hoop nog steeds hetzelfde maar dan wel met al mijn dierbaren nog steeds in goede gezondheid om mij heen. Want die zorgen ervoor dat mijn leven is zoals het nu is. ik zou niet anders willen!

Volgende Eiland Van...?
Bedankt Willem Hemelraad voor het voordragen van mijn eilandverhaal. Graag zou ik mijn vriendin Margo Daalder willen zien. Zij werkt in het eethuis van de Gollards. Ik vind het zo ontzettend bijzonder vind hoe zij daar met al haar collega´s het leven voor de bewoners net even een stukje mooier weet te maken. Daar heb ik echt bewondering en respect voor!