Kamervragen Gijs van Dijk over 'werkende armen' op eilanden

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, die op Texel woont, heeft Kamervragen gesteld over 'werkende armen' met specifieke aandacht voor de Waddeneilanden.

Volgens een rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vorige week uitbracht, is het aantal mensen in Nederland dat een baan heeft, maar intussen moeite heeft om financieel rond te komen gestegen. Van Dijk wijst minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erop dat de Waddeneilanden specifiek binnen de groep vallen waar zich problemen voordoen.

Volgens het rapport is er relatief veel armoede in onder neer horecaberoepen en de schoonmaak. Het doet zich vaak voor bij zzp'ers, werkende alleenstaanden en werkenden met een migratie-achtergrond. Mensen die gewoon een baan hebben, maar het toch moeilijk hebben om rond te kunnen komen.

Van Dijk wijst de bewindslieden, wat de Waddeneilanden betreft, op de specifieke kenmerken van de seizoensarbeid die voortkomt uit het toerisme op de eilanden en de langere reistijd naar beter betaalde banen aan de overkant. Van Dijk vraag specifiek de aandacht voor de zogeheten 'nulurencontracten' die vaak een hoop onzekerheid en niet altijd voldoende loon met zich meebrengen.

Het Kamerlid vraagt de minister en de staatssecretaris of zij bereid zijn de Waddeneilanden te ondersteunen. Hij vraagt tevens of de bewindslieden bereid zijn een actieplan op te stellen, zodat gemeenten in beeld krijgen wie de 'werkende armen' zijn zodat zij bereikt en ondersteund kunnen worden.

De Kamervragen zijn in het algemeen gesteld (er zijn meer gemeenten in het land waar 'werkende armen' zijn), maar de Waddeneilanden worden er wel even tussenuit gelicht.