Zorgverleners willen op het Texelse Gezondheidsplein meerdere zorgdisciplines onder één dak laten komen.
Zorgverleners willen op het Texelse Gezondheidsplein meerdere zorgdisciplines onder één dak laten komen. Foto's archief Texelse Courant

Plan Gezondheidsplein krijgt concrete vorm

De apotheek, huisartsen, fysiotherapeuten, de Thuiszorg, bloedprikken en andere zorgdisciplines onder één dak op het Texelse Gezondheidsplein. Plannen daarvoor worden steeds concreter en aan een gesprek daarover met de gemeente hebben de initiatiefnemers een positief gevoel overgehouden.

Zorgverleners op Texel werken al veel samen. De lijnen tussen de Thuiszorg, het Verpleeghuis, huisartsen, apotheek en andere zorgverleners zijn kort. "We hebben bijvoorbeeld alle telefoonnummers die we nodig hebben, het voelt als een rijkdom", vertelde Henri Venema van de Texelse Apotheek donderdagavond op de jaarvergadering van zorgcoöperatie Texel Samen Beter.

De wens voor een verdergaande samenwerking leeft al langer. Het idee voor een Gezondheidsplein ontstond al in 2014, ook het jaar dat Texel Samen Beter (TSB) werd opgericht. De zorgcoöperatie ondersteunt het initiatief tot samenwerkingsverband. Ook vanuit de gedachte van Positieve Gezondheid, die niet focust op de beperkingen die mensen ondervinden, maar juist op de mogelijkheden die ze wél hebben.

Venema: "We merkten dat de behoefte bij meer zorgverleners leeft. Bij de één vooral samenwerking en bij de ander ook een behoefte aan huisvesting. Vanuit TSB is een coalitie gevormd (Coalitie Positieve Gezondheid) van zorgverleners die vanuit de lokale behoefte aan zorg en het aanbod daarvan tot een nieuwe vorm van samenwerking zijn gekomen.

Begin 2018 is de Stichting Gezondheidsplein Texel opgericht. Met als resultaat dat een visie en missie op papier staan over hoe de zorg in de toekomst op Texel te organiseren en hoe die het beste kan worden gehuisvest. "We merken dat steeds meer partijen, groot en klein, geïnteresseerd raken. Doel is het realiseren van een Gezondheidsplein." Met daarin allerlei zorgdisciplines, van huisarts tot apotheek, fysiotherapeut, prikpost en waarin ook wordt samengewerkt met het Sociaal Team. Er moet nadrukkelijk geen ziekenhuissfeer heersen. "Je moet er bijvoorbeeld ook voor een kopje koffie terecht kunnen."

Huisarts Jacqueline Dros, één van de bestuurders van de stichting: "Wij hebben nog een praktijk aan huis, wat nu nog een uitkomst is voor veel velen, met korte lijnen naar andere zorgverleners. Maar de nieuwe generatie huisartsen bestaat uit veel parttime werkende vrouwen. Zij combineren het werk met het gezin en willen geen praktijk naast het woonhuis. Ik denk dat het Gezondheidsplein daarom een heel mooi initiatief is. Niet alleen voor huisartsen, maar voor allerlei andere zorgverleners. Ook voor de Texelaars is het mooi als er straks meer onder één dak zit. De groep ouderen groeit snel. In onze eigen praktijk in die jaar tijd van 17 naar 23 procent. En het is nog niet uitgestegen. We willen allemaal zo lang mogelijk gezond blijven en kwaliteit van leven hebben. We moeten echt de slag maken van behandeling van ziekte naar preventieve (positieve) gezondheid."

Voor dat laatste is haar praktijk de pilot "Welzijn op recept" gestart, in samenwerking met de praktijkondersteuner GGZ en Texels Welzijn. Idee is om bij klachten die geen medische achtergrond hebben, maar een sociale, een andere aanpak te kiezen. Door mensen via Texels Welzijn in contact te brengen met andere Texelaars, waarmee samen activiteiten kunnen worden ontplooid. Denk aan tuinieren, bridgen of iets anders waardoor mensen gelukkiger worden en zich weer beter voelen."

Ander initiatief is de samenstelling van een sociale kaart van Texel, waarop mensen de zorg beter kunnen vinden.