Afbeelding
Foto:

Texel Samen Beter: Texel een Blue Zone?

Is Texel straks een Blue Zone? Als het aan zorgcoöperatie Texel Samen Beter ligt wel… Blue Zones zijn plekken waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld.

De mensen die in Blue Zones wonen, worden in goede gezondheid oud, zonder mentale aftakeling en chronische ziekten. Uit onderzoek is gebleken dat deze mensen, verspreid over alle werelddelen, in hun levenswijze veel gemeenschappelijk hebben. Het belang van familie, geliefden en vrienden bijvoorbeeld. Het hebben van een levensdoel. En veel plantaardig en vers eten; vaak hebben ze zelf een groentetuin.

Texel Samen Beter heeft al een aantal jaren het doel Positieve Gezondheid te promoten op Texel. De kenmerken van Positieve Gezondheid blijken overeenkomsten te hebben met die van de Blue Zones, blijkt uit onderzoek. "Positieve Gezondheid kent zijn oorsprong in wat mensen zelf verstaan onder gezondheid. Wat ik zie is dat de domeinen van Positieve Gezondheid sterk overeenstemmen met hoe mensen leven in de Blue Zones. Ook daarbij gaat het om gezonde gedragingen, geluk, sociale contacten, zingeving en de invloed van de directe omgeving ", aldus Maud Jansen in haar onderzoek.

Steeds meer zorgverleners realiseren zich dat gezondheid en geluk nauw met elkaar samenhangen en van grote waarde zijn. En dat daarin investeren veel problemen rond zorg en gezondheid kan oplossen. Texel Samen Beter is ook overtuigd en volgt alle ontwikkelingen op gezondheidsgebied op Texel op de voet. Waar mogelijk denken wij mee, zoals bij de plannen voor het Gezondheidsplein , het landje van Pelgrim en woongemeenschap De Tuune. Soms ondersteunen wij goede projecten financieel, zoals "Hoera het is vandaag" dat een gezonde leefstijl onder de jeugd promoot volgens het gedachtengoed van de Positieve gezondheid.

Met 700 leden zijn wij al een aardige vertegenwoordiging van de inwoners van Texel, met meer leden kunnen wij nog meer initiatieven ondersteunen.

Texel straks een Blue Zone? Wij gaan ervoor, word lid en doe mee!