Binnenkort evaluatie van bandjessysteem

De gemeente gaat binnenkort het bandjessysteem in De Koog met alle betrokken partijen evalueren. Dat heeft het college gisteren aan de politieke partijen laten weten.

Bedoeling was dat het bandjesproject afgelopen seizoen zonder financiering van de gemeente zou functioneren, maar de raad besloot in mei om €4.000, te verstrekken, zodat het project kon doorgaan in de zomer van 2018. Burgemeester Uitdehaag en Horeca Texel waren daar toen niet gelukkig mee, omdat in 2016 bij de start van het bandjessysteem was afgesproken dat de ondernemers het systeem zelf zouden gaan dragen.

Het systeem houdt in dat jongeren op één plek in De Koog (bij het oude brandweerhuisje aan de Dorpsstraat) een legitimatiebewijs laten zien. Als ze achttien jaar of ouder zijn, krijgen ze een groen polsbandje om. Wie jonger is, krijgt een rood bandje. Medewerkers in de horeca kunnen op die manier makkelijk zien aan wie ze wel of geen alcohol mogen schenken.

Volgens een gisteren verstuurde brief aan de raad waren met name in het eerste jaar de reacties vanuit de horeca heel positief en werd het bandjessysteem landelijk als best practice aangehaald. Het tweede jaar was al minder positief omdat er een levendige handel in groene armbandjes bleek te zijn ontstaan. De niet verwisselbare bandjes bleken toch te verwisselen en na te (laten) maken. Daarnaast bleken de kosten voor de uitvoering van het bandjessysteem te hoog te zijn voor de horeca om alleen te dragen. Een gedegen monitoring en evaluatie van het bandjessysteem was nog niet uitgevoerd.

Volgens het college is het uitgangspunt bij de evaluatie dat jongeren onder de 18 jaar ook welkom zijn in de horeca, maar geen alcoholhoudende drank mogen krijgen. Zodra de evaluatie is afgerond, wordt de gemeenteraad geïnformeerd. Dat is naar verwachting uiterlijk in november.