College komt in 2019 met opties voor tellen van slaapplaatsen

Burgemeester en wethouders willen in 2019 in kaart brengen wat de huidige en de gewenste situatie op Texel is met betrekking tot slaapplaatsen en dagtoerisme. Vervolgens komen burgemeester en wethouders met opties voor tellingen van het aantal toeristische bedden.

Dat valt op te maken uit de startnotitie voor het nieuwe Integraal Toeristisch Toekomstplan waarover de politieke partijen vanavond in commissieverband praten. Het toeristisch toekomstplan is een wens van coalitiepartijen Texels Belang, VVD en GroenLinks. Het plan moet leiden tot balans tussen het aantal toeristische slaapplaatsen en draagkracht van de landschappelijke ruimte op Texel. Een beddentelling een registratieplicht voor Bed and Breakfast zijn in het coalitieprogramma genoemd als onderdelen van het beoogde plan. Volgens de startnotitie die vanavond wordt besproken, kent het Toeristisch Toekomstplan vier hoofdthema's: het slaapplaatsenbeleid (waaronder kamperen bij de boer, logies met ontbijt en campers), het dagtoerisme, de beleving van drukte op het eiland en integrale strategische keuzes op de vijf thema's mobiliteit; infrastructuur; handhaving; economie en financieel: toeristenbelasting en parkeerbelasting waarvoor Actieplannen in het leven worden geroepen.

Het college wil van de politieke partijen horen of ze de juiste koers voor ogen hebben, zodat de gemeenteraad in november kan afwegen of het project op de juiste wijze wordt aangepakt. Vervolgens kan het maken van het plan begin 2019 daadwerkelijk van start gaan. Het college wil Texelaars er nauw bij betrekken om zoveel mogelijk inbreng te hebben.