De Ruiter wint halve marathon

Michiel de Ruiter uit Schoorl heeft zondag opnieuw de 21 kilometer van de Texel Halve Marathon op zijn naam geschreven.

De winnaar van de vorige Texel Halve Marathon in 2017 finishte in 1 uur 11 minuten en 21 seconden op de Groeneplaats in Den Burg. Alwin Heijting uit het Drentse Erm werd tweede met een achterstand van 57 seconden op De Ruiter. Heijting werd eerder dit jaar Noord-Nederlands kampioen op de 21 km en was daardoor een geduchte tegenstander.

De derde plaats was voor Tim Tesselaar uit Den Helder, meervoudig winnaar van de Halve Marathon van De Waal. Jordy Vinke uit Oudeschild pakte knap de zevende plaats in het eindklassement in 1:18:54 uur. Snelste dame op de 21 kilometer was Saskia de Vries-Van Vugt uit Driebergen-Rijssenburg in 1:20:32 uur. Eva van Haren uit Den Burg was de snelste Texelse dame op de 21 km (1:43:57). Oud-Texelaar Arnoud Ens werd dertiende (1:22:51) en Lutz Lohse uit Den Burg pakte de zestiende plaats (1:24:08).

Niek Blikslager uit Groningen werd eerste op de 10 kilometer (30:09 minuten), na negentien seconden gevolgd door Tom Hendrikse uit Assen. De derde plaats was voor Gianluca Assorgia uit Den Helder (30:29 minuten). Snelste dame was Eline Glas uit Erm (partner van Alwin Heijting) die in 37:40 min op de zesde plaats eindigde. Joshua van der Voort uit Den Burg was de snelste Texelaar (39:38 min/negende plek) en Connie Joling de snelst Texelse (42:03 min/negentiende plek) op de 10 kilometer.

Lukas Lorenz uit het Duitse Gelsenkirchen won de '6 van Den Hoorn' in een tijd van 27:48 minuten. Snelste Texelaar was Coen van de Kerkhof uit Den Burg (30:09 min/zevende plaats) en snelste Texelse was Kely Ellen uit Den Burg die in 40:16 min de 32ste plaats pakte.

In totaal deden rond de 2300 lopers mee aan de twaalfde editie van de Texel Halve Marathon: er startten 1700 mensen van de Dokter Wagemaker, tegen de vijfhonderd deelnemers deden de eilandstart vanaf 't Horntje en de rest startte voor de '6 van Den Hoorn' bij dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn. Er deden tegen de vierhonderd Texelaars mee aan het evenement. Langs de kant stond veel publiek om de lopers aan te moedigen en dat was voor de lopers wel zo prettig om de gang erin te houden.

Het ging bij het lopen niet alleen om tijden, maar ook om diverse persoonlijke prestaties en overwinningen. Zo wist Anita Rab uit Den Burg, een half jaar geleden nog uit de roulatie na een ingrijpende knie-operatie, zichzelf met trainingen voldoende terug te werken om de 10 kilometer weer te kunnen lopen.