Willem Hemelraad:
Willem Hemelraad: "Na het badmeesteren kwam ik bijna ieder weekend op Texel en logeerde dan bij Joop en Mieke Vlaming in Den Hoorn." Foto: Jeroen van Hattum

Badmeesteren was een prachtige tijd

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is strand en duinen. Vroeger kwam ik veel op paal 9 en tegenwoordig op paal 12 daar ik dit een leuk paviljoen vind met een Texelse uitstraling. Dat had je vroeger ook op Paal 9 had waar je welkom was bij ome Piet en tante Ted en waar je op zondag amper naar binnen kon wegens grote drukte. Later nog bij Joop en Mieke Vlaming waar we in 2000 onze bruiloft hebben gevierd.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Dit is begonnen in 1958 toen wij als gezin vanuit Utrecht naar Texel gingen en mijn ouders een soort bungalowtent huurden op het Kogerstrand bij Henk Veltman en ik samen met mijn zus ons prima konden vermaken. Toen mocht je nog over de duinen lopen en dan kwam je uit bij een houten skelet van een schip tussen paal 20 en 21 wat bij laag water vrij kwam te liggen. Dit maakte veel indruk op ons als kind.

Dit hebben we ieder jaar gedaan tot en met 1962. Later ben ik in 1975 in contact gekomen met Texel als badmeester bij het Utrechtse Studenten Werkkamp. En heb dit bijna 10 jaar mogen doen in de zomer. De laatste jaren bij voorkeur op paal 9 wat een prachtige tijd voor mij is geweest. In die periode heb ik veel Texelaars leren kennen. Na het badmeesteren kwam ik bijna ieder weekend op Texel en logeerde dan bij Joop en Mieke Vlaming in Den Hoorn. Ik heb later een caravan gehad bij Piet Koorn op de Maaikeduinweg zodat ik daar mijn eigen onderkomen had.

Iets organiseren en ondernemen zit in mijn bloed

Wat voor werk doe je?

Ik ben van beroep Tandtechnicus en heb een eigen Tandtechnisch Laboratorium gehad in IJsselstein bij Utrecht waar op de hoogtijdagen 16 mensen werkten. Heb dit altijd met veel plezier gedaan, maar ben inmiddels gestopt vanaf 2017. In 2015 werd ik geveld door longkanker waardoor ik mijn werkzaamheden moest staken en ben inmiddels uitgetreden als eigenaar. Nu - na goed herstel - ben ik hier op Texel via www.camerabewakingtexel.nl een bedrijf gestart voor het installeren van bewakingcamera's. De kennis met computers en internet heb ik in mijn bedrijf opgedaan daar wij de eerste waren in Nederland die kronen vervaardigden met CAD-Cam. Dat is software waarmee je producten kan vervaardigen.

Wat doe je naast je werk op Texel?

Iets organiseren en ondernemen zit in mijn bloed, Heb in de jaren 80 samen met Gilles van Mill het Texelse Jazz Festival opgezet. Een festival dat zeer goed bezocht werd in die tijd. En wat ik persoonlijk erg leuk vond, de medewerking van Texelaars na een oproep in deze krant, die muzikanten onderdak boden zodat we als organisatie daarmee kosten konden besparen. In de jaren 80 ben ik als vrijwilliger begonnen bij de Ronde om Texel, ik was in het bezit van een Zodiac rubberboot die deels was gesponsord door Adrie Mantje en waarmee ik menigmaal de Ronde voor de veiligheid heb gevaren.

Vanaf 1998 heb ik de Ronde begeleid met mijn Landrover. Eerst voor Jan van der Meer en later voor Charles Douma. Hij vroeg me later zijn tweede man te worden. En in 2011 heb ik de bestuursfunctie van Charles overgenomen. Na de crisis binnen de Ronde - nadat Zwitserleven had opgezegd - ben ik op verzoek van de medebestuursleden nog twee jaar voorzitter geweest. Dit was meer een financiƫle reorganisatie. Daarna heb ik het stokje overgedragen aan Robbert de Jong.

Tevens heb ik ook altijd hulp geboden bij de Texel Airshow en daar vanaf 1998 in de organisatie meegedraaid tot en met de Laatste Airshow van dit jaar.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Zeer vriendelijk en gastvrij waar je als buitenstaander, als je je normaal gedraagt, eenvoudig tussen komt en welkom bent.

Wat vind je mooi op Texel?

De natuur en de nachtelijke donkerheid zijn dingen die mij goed bevallen. We mopperen wel over de verlichting, maar als je rustig en voorzichtig rijdt en zelf goede verlichting voert - ook als fietser en wandelaar - dan is het prima. Er zijn een aantal punten die aangepast mogen worden in verband met de veiligheid. Misschien ligt hier een taak voor de gemeente Texel. Goede voorlichting en gratis knipperlampjes verstrekken.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik hoop dat B en W beter willen communiceren en luisteren naar zijn bewoners.

Wat is zonde aan Texel?

Ik heb moeite met de regelgeving voor evenementen, hierdoor gaat een aantal dingen niet door of wordt het te moeilijk gemaakt (meer medewerking en ondersteuning vanuit de gemeente). Verder vind ik het zonde wat voor vreselijke nieuwbouw gepleegd wordt in het buitengebied, dat kan veel mooier door wat nostalgische bouw uit te voeren. Zie Terschelling, daar kan het wel.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik heb respect voor hardwerkende mensen zoals Ed de Bruijn, een goed maatje van me, die het vliegveld runt of dat het van hem persoonlijk is. Hij is altijd met zijn zoon dag en nacht aanwezig en bereikbaar. Verder organiseert hij voor de Koninklijke Luchtmacht de Airshows en demonstraties die verwacht worden van de Koninklijke Luchtmacht.

Met wie zou je eens een goed gesprek willen?

In mijn hart met mijn vader die ik tekort heb gekend.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Dit is goed voor Texel, een mooie bron van inkomsten. Jammer dat er nog oud-Texelaars zijn die op hun strepen staan dat Texel nog van hen is. Ze vergeten dat hun kinderen ook werken in de toeristenbranche.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop gezond samen met onze vrienden van alles te kunnen genieten.

Wie zou je graag in een volgende Eiland Van Willen zien?

Allereerst wil ik Bianca Peereboom bedanken dat zij aan mij heeft gedacht voor deze serie. De ezels waren onze connectie, daar wij een ezel van haar hadden als gezelschapsdier voor onze pony. Deze viervoeters spelen wel een rol in ons leven, vandaar dat ik Geraldine Kikkert van Manege Elzenhof in De Koog wil voordragen. Ik ken haar nog uit de periode dat ik in Schoonhoven woonde.