Ria Kuip bij haar afscheidstoespraak als commissaris van TESO.
Ria Kuip bij haar afscheidstoespraak als commissaris van TESO. Foto: GerardTimmerman

Ria Kuip stelt dubbele voordracht nieuwe commissaris ter discussie

"Ria voelt zich thuis op alle onderwerpen, draait niet om moeilijke vragen heen, neemt geen blad voor de mond, kan op respectabele wijze de vinger op de zere plek leggen en stelt de vraag die niemand stelt, wat leidt tot nieuwe inzichten."

Complimenten van president-commissaris Franck van den Broeck van TESO aan het adres van vertrekkend commissaris Ria Kuip. Ze trad aan in 2001 en maakte vier president-commissarissen mee en schoof in die periode aan bij een kleine 70 vergaderingen van de RvC. "Ik prijs me gelukkig dat er in dit tijdsgewricht voor TESO nooit en grote crisis heeft gespeeld."

Jonge bestuurders

Ondanks het grote arsenaal aan jonge bestuurder die zijn klaargestoomd voor het serieuze bestuurlijke werk en er voldoende "bestuurlijke zwaargewichten" op Texel zijn, pleitte Kuip - oud-Texelse en woonachtig in Amsterdam – er voor in de toekomst ook niet-Texelaars op te nemen in de RvC. "Ik heb de wisselwerking tussen Texelaars en niet-Texelaars als zeer vruchtbaar ervaren."

In haar afscheidstoespraak stelde ze de vraag die niemand durfde te stellen en sneed daarmee een gevoelig dilemma aan binnen TESO.

Ze pleitte ervoor de statutaire mogelijkheid om in de RvC twee kandidaten die niet op Texel wonen op te nemen, altijd te benutten. "Niet vanuit de zwakte, maar de kracht om de luiken open te houden." Daarbij signaleerde ze wel een probleem. "Mensen van buiten Texel op het niveau dat je zoekt, zijn gewend te worden gevraagd. Als mensen horen hoe het proces bij TESO verloopt (twee gelijkwaardige kandidaten) dan haken ze af"

Dubbele voordracht

Kuip verwacht dat het onderwerp van de dubbele voordracht vroeg of laat aan de beurt komt in het lopende gesprek tussen commissarissen en aandeelhouders. "Er zijn goede argumenten om het zo te laten. Aandeelhouders hebben op de huidige manier behoorlijke invloed op de samenstelling van de RvC. En zo'n verkiezing maakt de aandeelhoudersvergadering een stuk levendiger. Maar aan de andere kant: TESO is een prachtig bedrijf en verdient het best mogelijke toezicht. Dan moet je serieus kijken of er hindernissen zijn bij het binnenhalen van de beoogde commissarissen."