Afbeelding
Foto:

Aandeelhouders

kiezen Maartje Duin

Maartje Duin is vrijdagavond gekozen tot nieuwe commissaris van TESO.

Op de aandeelhoudersvergadering kreeg ze 283 stemmen. Tegenkandidaat Esther Krijnen kreeg 247 stemmen. "Een close call", typeerde president-commissaris Franck van den Broeck de nipte uitslag. Zekerheidshalve waren de 534 uitgebrachte stemmen (waarvan vier blanco) twee keer geteld.

In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering werd flink gespeculeerd wie de meeste stemmen zou krijgen. Er werd gelobbyd, heel wat aandeelhouders die niet aanwezig konden zijn stemden per volmacht. Over beide kandidaten was een interview verschenen en vrijdag deden ze het nog eens dunnetjes over tijdens hun presentatie. Eén aandeelhouder wilde weten wat hun visie was op de toeristische groei. Esther Krijnen waagde zich aan een inhoudelijk antwoord: "Ik denk dat er een limiet is aan de groei, maar die moet wel in overleg met elkaar worden bepaald." Maartje Duin was resoluut: "Deze vraag hoort in de politieke arena, niet bij de Raad van Commissarissen."

Het laatste antwoord sluit aan op de visie van de huidige RvC. Van den Broeck: "Wie verwacht dat TESO een beleid gaat voeren om het reizen naar Texel te ontmoedigen, moeten we teleurstellen. De markt, de reizigers en de politiek, zij bepalen de uiteindelijke vervoersontwikkeling."

Kweekvijver

Met Maartje haalt TESO een vis binnen uit de kweekvijver van jonge bestuurder. Bestuursklas Texel die inmiddels door tientallen jonge Texelaars en een aantal uit de Noordkop is doorlopen, is een initiatief van TESO zelf. Met als doel voor de toekomst aan beide kanten van het Marsdiep over capabele bestuurders te beschikken. Rabobank participeert nu ook in deze opleiding.

Duin volgt Ria Kuip op als commissaris. Kuip trad in 2001 toe tot Raad van Commissarissen. Meer over haar op pagina 2.

Omzetgroei

De omzet van de bootdienst steeg het afgelopen boekjaar tot €24.215.000,- (vorig jaar €23.391.0000,-), de winst (na aftrek belasting) van ruim €1,3 miljoen wordt toegevoegd aan de statutaire reserve.

Ondanks dat TESO per 1 januari zo goed als zeker BTW-plichtig wordt, is besloten dit niet door te berekenen aan de reizigers. De tarieven worden wederom niet verhoogd. Dit is mogelijk dankzij de structurele financiële meevaller die wordt behaald dankzij het lage energieverbruik van de Texelstroom.