Voor de aandeelhoudersvergadering was uitgeweken naar de hangar van het vliegveld. Er waren zo'n 500 aandeelhouders, zoals deze insprekers.
Voor de aandeelhoudersvergadering was uitgeweken naar de hangar van het vliegveld. Er waren zo'n 500 aandeelhouders, zoals deze insprekers. Foto: Gerard Timmerman

Texelstroom houdt prijs bootkaartje stabiel

Ondanks dat TESO per 1 januari zo goed als zeker BTW-plichtig wordt, is besloten dit niet door te berekenen aan de reizigers. De tarieven worden wederom niet verhoogd. Dit is mogelijk dankzij de structurele financiële meevaller die wordt behaald dankzij het lage energieverbruik van de Texelstroom.

"We hebben kinderziektes gehad, maar ook uitdagingen", doelt TESO-directeur op de Texelstroom. "We hebben een enorme inspanning verricht om de innovatieve, duurzame techniek onder de knie te krijgen, een groot compliment dat we dat voor elkaar hebben gekregen", prees hij met name de medewerkers van de operationele en technische dienst. Het energieverbruik per vaaruur is gedaald naar het equivalent van 270 liter gasolie per overtocht. Twaalf procent minder dan de Dokter Wagemaker, terwijl de Texelstroom veertig meer voertuigen vervoert. 22 procent minder energie per voertuig", becijferde De Waal. "Dat leidt tot een kostenbesparing die groter is dan verwacht."

De Texelstroom vaart nu op 27 procent diesel, 71 procent gas (CNG) en 2 procent zonne-energie. Ook klinkende cijfers voor het milieu. De CO2-reductie is 15 procent, NOX (stikstof) reductie 53 procent en 43 procent minder uitstoot van roet. "Een belangrijke stap vooruit richting emissieloos varen."

De BTW-verhoging leeft volop binnen en buiten TESO. De tarieven blijven nu weliswaar ongemoeid, De Waal vertelde wel dat om de aanschaf van een nieuw schip in 2030 te kunnen financieren, TESO er op termijn niet omheen kan om BTW op het bootkaartje te gaan heffen. "Want het gaat dan om tenminste €10 miljoen aan BTW." TESO heeft samen met andere belanghebbenden, zoals de gemeente Texel, de onredelijkheid van de BTW-maatregel onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht. Gepleit wordt voor compensatie voor de bewoners van de Waddeneilanden.

Een enquête onder ruim 300 reizigers door een afstudeerder bij TESO bevestigde het belang van een betaalbare veerdienst. Een derde van de reizigers is Texelaar. Voor 33 procent van de 66% van de reizigers die niet op Texel wonen is de overtocht werkgerelateerd. Het bevestigt dat Texel voor Den Helder en omstreken een belangrijke werkgever is. Van de Texelgangers bezoekt 7,5 procent familie of vrienden, 36% van de reizigers betreft vrije tijd/vakantie. Meer dan de helft van de ondervraagden maakt elf of meer overtochten per jaar. "Als het bootkaartje duurder wordt heeft dat op deze groep echt veel impact."

Texel dient zich voor te bereiden op de grootste onderhouds- en renovatiebeurt van de veerhavens sinds 1980. Volgens TESO-directeur Cees de Waal heeft Rijkswaterstaat die na 2023 op het programma staan. "De kans is aanwezig dat we gebruik moeten maken van de noodaanlandingen. Het gaat een heel grote impact hebben op het vervoer van en naar Texel." Rijkswaterstaat heeft TESO gevraagd mee te denken over de vraag hoe de capaciteit op peil kan worden gehouden.

Dat RWS veel doet om de overlast beperkt te houden, bewijst het eerder dit jaar uitgevoerde onderhoudswerk aan de brug in Den Helder. 's Nachts, in een relatief rustige periode. TESO is in gesprek met de gemeente en Rijkswaterstaat over permanente aanwezigheid van een brugdeel in de noodaanlanding in Den Helder. Zodat deze direct beschikbaar is in geval van een calamiteit, zoals op Goede Vrijdag 2018. Als de noodbrug toen direct beschikbaar zou zijn geweest, had dat de verkeerschaos als die in Den Helder voor een belangrijk deel kunnen voorkomen