Ongezouten

Gastvrij

Ik weet niet wat ik er van moet denken. Die televisieserie over Oosterend. Maar liefst drie weken typisch Oosterend op de buis. Na het zien van de afleveringen over Katwijk had ik al zo mijn bedenkingen. Met wat voor idee in zijn achterhoofd is de regisseur begonnen aan deze reeks? Bij de aankondiging werden kreten gelanceerd als human interest magazine, documentaire en intieme portretten, gefilmd in het idyllische dorpje met slechts 1300 inwoners. De saamhorigheid is groot en het verenigingsleven bloeit. En het motto is: 'Je redt jezelf en helpt een ander.' Annie vraagt zich af of we nu zitten te wachten op een dergelijke wijze van promotie voor het eiland. Stel je voor dat er een aantal huizen te koop of te huur staat in Oosterend, is deze serie dan het duwtje in de rug om uitgerekend daar te gaan wonen? De kijkcijfers wijzen er in ieder geval niet op, met wisselende aantallen tussen de 358.000 en 261.000 kijkers. Met nog twee weken voor de boeg, belooft dat niet veel goeds. Wellicht dat het programma meer kijkers gaat trekken als ze dagelijks afsluiten met een spannende cliffhanger. Zoiets van: Blijft het droog tijdens de bruiloft, komen de jurken voor Oosterend Present op tijd klaar, wordt de yoghurt een succes, vangen de vissers bot? Haalt de zwemster de overkant of niet en wat levert de schapenwol op? Bijvoorbeeld. Maar hoe het ook zij, het programma levert in ieder geval op het eiland veel gespreksstof op.

Veelbesproken is ook dat gedoe rond gasvrij wonen. In 2030 gaat de gaskraan in Slochteren dicht. Met als gevolg dat iedereen over elkaar heen buitelt in de strijd om het beste alternatief. Enorme windparken op de Noordzee, zonnepanelen, hybride warmtepompen, groene stroom, een infrarood paneel. Het zal er allemaal niet gezelliger op worden. Gelukkig zal tegen die tijd Sinterklaas volledig verbannen zijn, want anders zou het wel heel moeilijk te verkopen zijn hoe die cadeautjes in huis zijn beland. Schoorstenen zijn dan immers taboe. Maar Annie vraagt zich het volgende af. Als gasvrij wonen nu betekent dat er geen gas meer is in huis, dus vrij van gas. Wat betekent dan gastvrij Texel in deze context? Juist! Je zou denken dat toeristen welkom zijn met deze uitdrukking, maar er staat toch echt wat anders. Gastvrij betekent zonder gasten. Zo zie je maar hoe je van de nood een deugd kan maken. We stoppen met zeuren over de toeristendreiging waardoor het hele jaar code rood geldt. Nee, we promoten ons eiland als gastvrij Texel. Probleem opgelost. Maar dit geldt natuurlijk niet voor Oosterend. Daar kunnen de toeristen zich vergapen aan de acteurs en actrices. Het hele dorp wordt één groot Archeon.

Annie@texelsecourant.nl

Schulpengat voor 99 procent gerecycled

Recente ongelukken met veerboten in Azië en Afrika hebben TESO gesterkt in de overtuiging dat als de Schulpengat aan een rederij wordt verkocht, dit een betrouwbare partij moet zijn. Die moet kunnen aantonen de veerboot op een verantwoorde en veilige wijze in te kunnen inzetten voor de passagiersvaart. Nu onder die conditie geen koper is gevonden en het liggeld voor het 110 meter lange schip nog verder in de papieren dreigt te gaan lopen, rest alleen nog sloop.

TESO heeft meerdere Europese sloopbedrijven bezocht en kwam uiteindelijk uit bij Galloo in het Belgische Gent. Cees de Waal: "Ze doen van alles op het gebied van recycling, van witgoed tot auto's en schepen. Heel netjes georganiseerd, dit is een werf die het schip op een goede manier zal slopen en recyclen." Er worden onder meer ook schepen van de marine gesloopt." De Schulpengat weegt ruim 3.600 ton, 99 procent van het materiaal gaat voor hergebruik. TESO heeft bedongen dat het sloopbedrijf één van de twee scheepsbruggen per ponton op Texel aflevert. Bedoeling is dat de brug in Kaap Skil een plekje krijgt bij de nieuwe tentoonstelling over TESO. "Daar kan deze brug de inhoudelijke beleving van de TESO expositie versterken". Maar ook andere locaties zijn nog in beeld. TESO incasseert circa €0,4 miljoen voor het schip, bijna de helft van de boekwaarde.