De Thijsseschool, de plek die in beeld is voor het cultuurcentrum.
De Thijsseschool, de plek die in beeld is voor het cultuurcentrum. Foto: Jeroen van Hattum

Cultuurcentrum 'in wachtstand' door onderzoek Onderwijscentrum

Het beoogde cultuurcentrum voor Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek is 'in de wachtstand' gekomen nu de raad heeft besloten onderzoek te laten doen naar volledige nieuwbouw voor het Onderwijscentrum in Den Burg.

Dat heeft directeur Sander Boschma van Artex desgevraagd laten weten in een reactie op de besluitvorming woensdagavond in de gemeenteraad om onderzoek te doen naar volledige nieuwbouw voor het beoogde Onderwijscentrum. Dat betekende dat de raad nog geen besluit nam om het krediet met €485.000,- te verhogen naar €6,6 miljoen, zodat het Onderwijscentrum deels in de OSG (1700 vierkante meter) en deels in nieuwbouw (2600 vierkante meter in het verlengde van de OSG) gerealiseerd zou kunnen worden. Dat was het voorstel dat aanvankelijk op tafel lag.

Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek hebben gezamenlijk het oog laten vallen op de locatie van de Thijsseschool, één van de vijf basisscholen die nieuwe huisvesting moet krijgen in het Onderwijscentrum. Het uitblijven van besluitvorming over dat centrum betekent dat besluitvorming over het cultuurcentrum ook langer op zich laat wachten. "En dat is jammer, want het kost extra tijd en energie en het leidt af van onze primaire taak om aan cultuureducatie te doen."

Texels Belang, GroenLinks en VVD vroegen eerder deze maand schriftelijk aan het college in hoeverre onderzocht is dat Artex en Young 4 Ever de overtollig wordende 1700 vierkante meter in het OSG-gebouw gaan gebruiken. Volgens het college vergt dat onderzoek naar de inpassing en moet er ook duidelijkheid zijn over het gemeentelijk ambitieniveau met betrekking tot Artex, bieb en Young 4 Ever. Boschma wijst erop dat voor het cultuurcentrum geen vierkante meters nodig zijn, maar dat het vooral om de locatie gaat. De Artex-directeur heeft meerdere keren aangegeven dat de locatie Thijsseschool een geschikte plek is, omdat het aan de rand van het centrum van Den Burg is en in de nabijheid van de OSG en het beoogde Onderwijscentrum.

De stand van zaken bij het cultuurcentrum is overigens dat het college in opdracht van de raad ook andere locaties met vrijkomende gebouwen in Den Burg aan het bekijken is als mogelijke plek voor een cultuurcentrum. Ook hier moet nog besluitvorming plaatsvinden. Artex is al twintig jaar bezig met nieuwe huisvesting. Vorig jaar werd een intentieverklaring getekend met de bieb en Young 4 Ever om samen op te trekken.