Advies: "Afzien van activiteiten op wal"

Eilandbewoners zouden het aantal reizen met de boot kunnen besparen door activiteiten aan de overkant "op een beperkt aantal dagen" te concentreren.

Dat opmerkelijke advies is te lezen in een rapport dat het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid recent heeft gepubliceerd. Het rapport gaat over de verhoging van het BWT-tarief van 0 naar 21 procent voor Waddenveren, iets waar ook TESO vanaf januari 2019 mee te maken gaat krijgen.

Door de BTW-verhoging stijgen de inkoopkosten voor de veerdiensten, waardoor een bootkaartje in de toekomst mogelijk duurder wordt, maar daar heeft het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid - adviesorgaan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - niet zo'n last van. Volgens het instituut kunnen eilandbewoners voor activiteiten aan de overkant (niet nader omschreven) alternatieven op de eilanden zelf vinden of misschien "geheel afzien van sommige activiteiten aan de wal".

Het kennisinstituut verwacht dat eilandbewoners de hogere gebruikskosten als gevolg van de BTW-heffing "op de koop toenemen", onder meer omdat er geen alternatief vervoer is. Hetzelfde wordt verwacht voor toeristen die de eilanden bezoeken. "De vraag is of bezoekers zich wel bewust zijn van de veerkosten en de hoogte daarvan." Volgens het instituut is een verhoging van de kosten van een bootkaartje slechts een zeer klein onderdeel van de totale bestedingen voor een eilandbezoek aan de Wadden.

Tweede-Kamerlid Gijs van Dijk, die in Den Burg woont, heeft vorige week in Den Haag aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gevraagd met een compensatie te komen. De staatssecretaris zei het een goede suggestie te vinden en liet weten een regeling uit te werken voor de bewoners van de eilanden. Van Dijk betitelde de argumenten in het rapport van het Kennisinstituut om reizen anders te gaan plannen als onzin.

Bij aanschaf van nieuwe veerboten en onderhoudsdiensten ten behoeve van deze schepen geldt nu een BTW-tarief van 0 procent, maar dat wordt anders als gevolg van Europese regelgeving. TESO liet eerder weten dat de fiscale, structurele verhoging van de inkoopkosten gevolgen gaat hebben voor de prijs van het bootkaartje. Hoe en wanneer dat het geval is, maakt TESO volgens directeur Cees de Waal komende vrijdag bekend tijdens de aandeelhoudersvergadering in de hangar van Texel Airport.

De tarieven voor een bootkaartje zijn een belangrijk onderwerp op de eilanden, omdat er geen alternatieven zijn. TESO heeft al sinds de oprichting in 1907 het beleid om de kosten van een kaartje zo laag mogelijk te houden, zodat overtochten betaalbaar zijn. De veerdiensten waren al wel BTW-plichtig voor de inkoop van scheepsbrandstoffen.