Bianca Peereboom:
Bianca Peereboom: "Mediterrane mini ezels zijn lief, aanhankelijk, loyaal, betrouwbaar, zeer mensgericht, therapeutisch en evenwichtig." Foto: Jeroen van Hattum

Vooroordelen ezels uit wereld helpen

danat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op het eiland is 'gewoon' hier thuis op 'De Volharding'! We hebben echt een superplek gevonden en ik voel me hier helemaal happy. 'De Volharding' voelt als een groene oase in de polder. Mede door de bomen, struiken en oude gebouwen trekt het hier veel soorten dieren aan. Zwaluwtjes die dankbaar gebruik maken van de schuur en stallen om hun nestjes te maken en jongen groot te brengen, onze twee 'eigen' kerkuilen in de schuur, putters, groenlingen, kwikstaartjes, mussen, grauwe vliegenvangers, de spotvogel en vele andere gevleugelde vrienden voelen zich hier thuis. En als je in de avond nog een rondje loopt, kom je met regelmaat een egel tegen. Prachtig toch! Ook onze eigen dieren waaronder 18 mediterrane mini ezeltjes, drie muskuseenden, twee duiven, zes kippen, twee katten en onze hond Maud hebben hier helemaal hun plek gevonden.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Eigenlijk bij toeval, we waren op een punt dat we graag het roer om wilden gooien maar ja wat en hoe? Tot we een dagje aan het vogelen waren op het eiland en een mooi wit boerderijtje te koop zagen staan. Later op de dag waren we nog even langs bij vrienden en we vertelden over het boerderijtje. Zij zeiden gekscherend 'waarom komen jullie niet naar Texel?' Ja waarom niet, dus dan ga je kijken wat de mogelijkheden zijn en ja de rest is geschiedenis. Het is trouwens wel een andere boerderij geworden dan degene die we toen zagen....

We voelen ons hier helemaal thuis en meer dan welkom

Wat voor werk doe je?

Ik heb een fokkerij van de mediterrane mini ezel, een zeer zeldzaam en mooi ezelras. Mijn stal heet Stal 't Peertje. Ik ben ook nog reservist bij de Koninklijke Marechaussee. Als ruiter rijd ik bijvoorbeeld op Prinsjesdag altijd mee te paard in de stoet.

Wat is het mooie aan werken met ezels?

Alles!! Mediterrane mini ezels zijn lief, aanhankelijk, loyaal, betrouwbaar, zeer mensgericht, therapeutisch, evenwichtig en totaal anders ans een paard. Er bestaan veel vooroordelen over ezels en die probeer ik de wereld uit te helpen! Daarbij is de mediterrane mini ezel een zeldzaam ras die ik graag wil behouden en daar waar ik kan verbeteren maar wel altijd met het oogpunt op wat goed is voor het dier en niet wat de mens mooi vindt (we hebben gezien wat dat brengt, kijk maar naar bepaalde rashonden). Heb je eenmaal het ezelvirus te pakken, dan laat het je niet meer los.

Wat doe je naast je werk zoal op Texel?

Klussen!! Er moet/moest nog veel gebeuren toen we hier kwamen wonen. Inmiddels hebben we het dak van de grote schuur vernieuwd, de kapschuur heeft een nieuwe wand gekregen, de kraamstal voor de ezels hebben we afgelopen winter neergezet net als de nieuwe hekwerken en zo is er nog genoeg te doen. En ja natuurlijk wandel ik graag met onze hond Maud.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als een warm bad, de mensen hier zijn zeer behulpzaam en hebben nog wat over voor elkaar! Mensen hebben en vooral nemen tijd voor elkaar en voor een praatje, ik vind dat heel leuk.

Wat viel je op op Texel toen je hier net woonde?

De rust, geen files, geen hoogspanningsmasten, geen stoplichten (nou ja die ene dan bij de boot), geen lantaarnpalen in het buitengebied (heerlijk, zo'n mooie sterrenhemel geeft dat), geen windmolens (oké eentje dan in Oudeschild). En geen vliegtuigen. Waar wij vandaan komen, hadden we elke twee minuten twee vliegtuigen over ons hoofd....daar hebben we hier geen last van!

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De boot! Ik hoop dat er nooit een brug, tunnel of iets anders komt als verbinding met het vasteland, want de boot geeft het ultieme eilandgevoel. Weinig asfalt en veel natuur, houden zo! Het 'haventje van Sil' moet blijven zoals het is, ik zou het heel jammer vinden als dat verdwijnt.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het gezeur over "Texel is vol", ik ervaar dat helemaal niet zo en vind dat als we er met zijn allen over zeuren dat dat nou juist niet heel gastvrij overkomt naar onze gasten. Dat is nou juist wat ik hier zo mooi vind; de gastvrijheid en het gevoel van welkom zijn. Dat is toch het mooiste wat er is!

Wat is er zonde aan Texel?

De wind! Van mij mag die windmachine soms wel eens uit maar ja het hoort erbij en het zal wel een keer wennen.....

Wat is er mooi aan Texel?

De vergezichten. Dat is echt heel speciaal. Elke dag geniet ik van de ondergaande zon gewoon vanaf de voorkant van ons huis, dat blijft echt een dagelijks cadeautje! De wolken, luchten en sterrenhemel, het is hier allemaal even bijzonder om te zien. Verder het intens ervaren van de seizoenen, ja we zijn echte bofkonten dat we hier mogen wonen en dat beseffen we elke dag weer.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle lieve mensen die ons zo hartelijk hebben ontvangen en ons in hun midden hebben opgenomen. We krijgen vaak de vraag "kom je daar nou wel tussen op zo'n eiland?" En elke keer zeg ik vol trots, ja geen enkel probleem we voelen ons hier helemaal thuis en meer dan welkom en dat komt toch door de mensen hier.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk onze droom die we nu begonnen zijn voortzetten, zodat we kunnen blijven genieten van ons nieuwe leven, een leven zonder stress, files en onzinnige vergaderingen. Het bevalt me prima!

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Willem Hemelraad, een zeer goede vriend die eigenlijk de schuld is dat we hier wonen dus bij klachten over ons of onze langoortjes verwijs ik door naar hem hi hi.