Jubilaris Gerard van Veen met zijn vrouw Karin, geflankeerd door burgemeester Michiel Uitdehaag en John Geel van de KNRM.
Jubilaris Gerard van Veen met zijn vrouw Karin, geflankeerd door burgemeester Michiel Uitdehaag en John Geel van de KNRM. Foto: Jeroen van Hattum

'Gordijnen nog gesloten vlak voor stranding'

Zijn mooiste actie was de redding van de zes bemanningsleden van de Hunte die zaterdag 29 december 2001 bij paal 21 strandde. Gerard van Veen zat in De Zalm die tegen middernacht naast de gestrande coaster lag en hield in weer en wind de touwladder vast waarmee de bemanningsleden aan boord van de reddingboot werden geholpen.

De actie kwam donderdagavond aan de orde bij de viering van het 25-jarig jubileum van Gerard van Veen uit De Koog bij de KNRM. Vertegenwoordiger John Geel van het hoofdkantoor in IJmuiden kwam naar Texel om de jubilaris een Bronzen Draagmedaille uit te reiken. Gerard, opstapper bij de KNRM in De Koog en Oudeschild, was in 25 jaar tijd betrokken bij 367 acties waarbij 439 mensen en tien dieren in veiligheid werden gebracht. Geel omschreef de jubilaris als loyaal en betrouwbaar.

Gerard kwam in 1993 bij de KNRM, nadat toenmalig postcommandant Hans Bakker tijdens een verjaardagsfeest had gepolst of hij interesse had. De op Texel geboren en getogen Gerard kwam na een verblijf van vijf jaar aan de overkant samen met zijn vrouw Karin terug naar Texel om bij vakantiebureau Kobeko aan de slag te gaan en het leek Hans Bakker wel wat om hem bij de reddingmaatschappij in de gelederen te hebben. Hij was al jaren bevriend met Bas van Veen, de vader van Gerard en wist wie hij in huis haalde. De schoonvader van Gerard, Jurgen Kiltz, was eveneens actief bij de KNRM, dus de reddingmaatschappij was geen onbekende in huize Van Veen..

Tot de 367 acties die Gerard meemaakte, hoorden de Dakota-ramp (1996), de brand aan boord van de Witte Zeehond (2002), de stranding van de Nordic Blue (2013) en de strandingen van de bultrug op de Razende Bol en de potvissen bij paal 12. Hij was op 25 september 1996 met De Zalm als één van de eerste bij de Dakota, nadat die was neergestort in de Waddenzee. Een calamiteit die veel indruk maakte, maar die hij ook kon verwerken. "Ik heb er veel over gepraat en we hebben in de dagen na het ongeluk goede opvang gehad."

Beatbox

Wat de Hunte betreft, is hem altijd bijgebleven hoe één van de zes geredde Filipijnen tot zijn grote verbazing met een grote beatbox de touwladder afdaalde. "Die moest mee. Van een ander sloeg een koffer overboord, maar die konden we aan de andere kant van de reddingboot weer uit het water vissen."

Sinds 1993 is Gerard altijd opstapper geweest, maar hij stond ook te boek als 'vuurpijlrichter' oftewel de persoon die met behulp van het wippertoestel verbinding moest maken met schepen in nood vlak onder de kust. "Dat is beperkt gebleven tot demonstraties."

Gerard omschreef zelf de kameraadschap en het voor elkaar klaar staan als belangrijke zaken bij de KNRM. Zijn vrouw Karin werd tijdens de huldiging eveneens in het zonnetje gezet vanwege alle steun op de achtergrond. Burgemeester Michiel Uitdehaag, voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM, roemde de ruimte die de partners geven.

De stranding van het twintig meter lange Duitse zeiljacht Nordic Blue op 3 november 2013 op de Hors bleef eveneens bij Gerard in het geheugen gegrift. "Nadat we de vier opvarenden van de boot hadden gehaald, gingen Jan Agter en ik als laatste van boord. We hebben eerst nog alle kastjes dichtgedaan en de gordijnen gesloten om alles netjes achter te laten, voordat we van boord gingen. Dan kom je vervolgens de volgende dag op het strand en zie je dezelfde boot daar in stukken liggen. Er was bijna niets meer heel. Dat was wel een zeer aparte gewaarwording."