Levensfase toeristen op Texel in vergelijking met het landelijk gemiddelde.
Levensfase toeristen op Texel in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Foto:

'Stijlzoeker' weet Texel te vinden

In samenwerking met de VVV brengt de Texelse Courant periodiek cijfers en bevindingen over het toerisme. Niet alleen grafieken, maar ook duiding. In deze eerste editie kijken we naar de opbouw van de soort toerist en trends die zich voordoen.

Over belangstelling heeft Texel niet te klagen, toch lijken er her en der wat scheurtjes in de gouden schaal om Texel te ontstaan. Uit cijfers van de VVV blijkt dat de algehele prijs-kwaliteitsscore sinds de herfst van vorig jaar gedaald is van 8,01 naar 7,92 afgelopen zomer. "Nu moeten we niet direct in paniek raken. Het is nog steeds een keurig cijfer. Maar we zien, net als bij een aantal andere cijfers, dat de waardering Texelbreed omlaag gaat", vertelt VVV-directeur Frank Spooren.

Een aantal opvallende zaken:

De 'Net Promoter Score' - een manier om klanttevredenheid te meten is voor het eerst gedaald: van 65 in 2016, naar 62 in 2018. Overigens ligt deze score in de Nederlandse reisbranche gemiddeld tussen de 30 en de 35. Verder daalt het aantal toeristen dat van plan is terug te komen. Het percentage dat in de herfst van 2017 aangaf terug te willen keren, lag op 74,4 procent. Afgelopen zomer was dit 72,3 procent. En ook het verwachtingspatroon van de gast werd minder beantwoord (- 2,2 procent). "We moeten er voor waken dat we nu niet gaan roepen 'kijk, het is te druk. De echte Texeltoerist blijft weg'. Dat is namelijk echt niet waar. Maar de toerist verandert en daar moeten we in mijn ogen op inspelen. We moeten kijken naar de kwaliteit, meer halen uit het bestaande. Voor de derde periode op rij blijkt uit onze cijfers dat er grotere verschillen zijn in het kwaliteitsoordeel van de accommodaties. Daar kun en moet je met zijn allen wat aan doen."

Soort toerist

"Het is te druk", is een veelgehoorde kreet, maar is dit ook zo? Cijfers onderschrijven dat het nog steeds drukker wordt. Uit cijfers van de TESO blijkt dat in de maanden april tot en met augustus ruim 40.000 personen meer zijn overgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal voertuigen steeg in augustus met vier procent. "Het is in de zomer gezellig druk, zeker wanneer je op gezette momenten in De Koog of Den Burg rondloopt. Maar de drukte wordt volgens mij vooral ervaren door het alsmaar stijgend aantal auto's en meer vervoersbewegingen, van zowel de auto als e-bikes. Gezinnen komen vaak niet meer met één auto. Dat is iets waar je met beleid op zou kunnen sturen. Wat betreft spreiding is er ook nog winst te behalen. Ik wil niet zeggen dat het eiland nu stil is, maar als je buiten kijkt is er alle rust en ruimte. Overigens weet ik die rustige plekken ook in het hoogseizoen te vinden."

KADO Texel

Op KADOTexel.nl - een samenwerking van de gemeente, TESO, TOP en de VVV - zijn sinds dit jaar al dit soort cijfers te vinden. KADO is de afkorting van Kennis, Advies, Data en Onderzoek. "Alle partijen hadden hun cijfers, maar die werden vooral intern gebruikt, terwijl ze voor de logiesverstrekker, winkelier, de horeca-eigenaar en andere Texelaars heel belangrijk zijn. We zijn nu ook nog actiever bezig met het vergaren van cijfers. De Texel Monitor - met onderzoekscijfers over de mening van onze gast - werd eens in de twee jaar geüpdatet, nu vier keer per jaar. Hierdoor kun je cijfers veel gerichter en adequater vergelijken met eerdere periodes. Ik heb een aantal opvallende zaken gezien", vervolgt Frank.

De stijlzoeker

De VVV-directeur laat een aantal grafieken zien. "Zoals je ziet, worden hier landelijke trends met de Texelse trends vergeleken. Je ziet dan dat de alleenstaande onder de 35 niet naar Texel komt wanneer je dit vergelijkt met de rest van Nederland, hetzelfde geldt voor doelgroep van boven de zeventig. Daar tegenover staat dat Texel juist goed scoort in de doelgroepen 'gezin zonder kinderen tussen de 35 en 69 jaar' en de 'jonge gezinnen'. Uit de doelgroepbepaling blijkt verder dat het met name de 'stijlzoekers' zijn die naar Texel komen. Deze doelgroep wordt omschreven door leefstijlvinder.nl als 'zelfverzekerde en doelgerichte recreanten. Harde werkers met ambitie en ondernemingsdrift treffen we hier vaak onder.' Na deze groep volgen de 'plezierzoeker' en de 'rustzoeker'. Uit gegevens van de VVV die door 1.250 mensen werden ingevuld, blijkt dat bij 92 procent de natuur (strand, duinen, bos) één van de belangrijkste redenen is om naar het eiland te komen. Een andere reden die veel steun kreeg was 'Actieve dingen doen' (wandelen, fietsen, zwemmen) met bijna 63 procent.

"De stijlzoeker zoekt vooral naar comfort en luxe. Gezien het sterke aandeel van deze doelgroep op Texel (21 procent) en dalend oordeel in prijs/ kwaliteit, zie ik hier een grote kans voor toeristisch ondernemend Texel. Investeer in je product, of het nu horeca, retail of logies is, speel in op hetgeen wat deze doelgroep zoekt qua vakantie en vrijetijdsbesteding en behoud oog voor een gezonde prijs/ kwaliteitsverhouding. Wat mij betreft de essentie waar het om draait: wie komt er op Texel, wat zoekt men versus het aangebodene", legt Frank uit

Niet zaligmakend

"De cijfers zijn niet zaligmakend, maar wel een indicatie. Je kunt beter inschatten wat de toerist wil en wat hij mist. Zo blijkt de staat van de fietspaden echt een heikel punt. Dit cijfers is in zes jaar gedaald van een 9,3 naar een 8,7. Nog steeds een prima waardering, maar de daling is sterk. Gelukkig hebben we het aantal nieuwe gasten zien stijgen met 21,1 procent. De cijfers zijn dus niet zwart-wit, maar geven wel aan waar verbetering mogelijk is."

Meer over trends van het Texelse toerisme op kadotexel.nl. Hier kan men zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Wat voor soort toeristen komen naar ons eiland?
Bezoek naar Texel op basis van inkomen.
Hoe wordt Texel beoordeeld?
Bezoek aan Texel op basis van opleiding.
Overzicht van activiteiten van toeristen.