Luna Dral (midden, in pak) sprak in namens de jeugd bij de provincie in Haarlem.
Luna Dral (midden, in pak) sprak in namens de jeugd bij de provincie in Haarlem. Foto: Ronald Biesboer

Luna pleit voor einde overlast

Een permanente oplossing voor de verkeersproblemen in Den Helder maakt de Noordkop aantrekkelijker voor de toekomstige generatie.

Dat betoogde Luna Dral uit Den Burg gisteren op het provinciehuis in Haarlem tijdens de overhandiging van het Manifest N250. De 17-jarige Texelse stapte namens Texel en Den Helder naar voren om te benadrukken hoe belangrijk een einde aan de verkeersproblemen in Den Helder is voor haar leeftijdgenoten. Luna zit nu in de zesde klas van het VWO van de OSG in Den Burg, wil gaan studeren als ze haar eindexamen gehaald heeft, maar daarna wil ze ook graag weer terug naar de Noordkop en dat geldt voor meer van haar leeftijdgenoten.

Luna benadrukte dat het uniek is dat na circa twintig jaar discussie eindelijk een mogelijke oplossing in de vorm van een tunnelbak en een viaduct op tafel ligt waar liefst vijftien betrokken partijen achter staan. Ze herinnerde aan 1999 toen een werkgroep al eens voorstelde om met iets soortgelijks in Den Helder te gaan werken. "Nu is het 2018 en ligt er een mogelijke oplossing op tafel waarin iedereen zich kan vinden."

De Texelse deed een dringend beroep op de Statenleden om het idee van een tunnelbak en een viaduct op de kruising van de Binnenhaven (onderdeel N250) en de Ruyghweg bij de Van Kinsbergenbrug een hoge prioriteit te geven. "Het is een verbetering van de leefbaarheid voor de toekomstige generatie."