Hans Zuidema:
Hans Zuidema: "De wisseling van de seizoenen, het veranderende weer en de zich aanpassende natuur, dat is zo mooi." Foto: Jeroen van Hattum

Werk beweegt mee met de seizoenen

Wat is je favoriete plek op Texel?

De Palenbol in de Slufter. Toen ik van school kwam. kon ik als 17-jarige een baantje krijgen als hulpvogelwachter in de Slufter waar de Palenbol als een soort eilandje in ligt. Ik vond het een bijzondere plek waar ik vaak heen ging.

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren en getogen in De Cocksdorp. Ik denk dat ik wel een echte "Durper" ben. In mijn jeugd was De Cocksdorp nog een echt buitendorp, toen ik naar Den Burg op school ging, kende ik daar de weg niet eens, ik was er ook haast nooit geweest. Mijn vader had een transportbedrijfje en als ik in de vakanties met hem mee ging in de vrachtwagen kwam ik natuurlijk wel "an de are kant van de Ruuge diek" maar dat was bij boerderijen, de haven van Oudeschild en in Den Burg bij de "Kooperaassie" waar tegenwoordig de Welkoop is.

Het hoeft helemaal niet nog groter, meer of gekker

Wat voor werk doe je?

Samen met mijn vrouw Colinda heb ik een eigen bedrijfje. Onze werkzaamheden bestaan voornamelijk uit groot groenonderhoud en aanleg maar we pakken ook allerhande andere klussen aan waarvan we vinden dat ze ons passen.

Wat is het mooie aan werken in de buitenlucht?

De wisseling van de seizoenen, het veranderende weer en de zich aanpassende natuur, dat is zo mooi. Nu zijn we bijvoorbeeld veel aan het maaien op plekken waar maar een keer per jaar gemaaid en afgevoerd wordt. In de winter gaan we weer met de zaagspullen en de snippermachine op avontuur en in het voorjaar en de zomer hebben we het meestal druk met graaf- en timmerwerk. Fijn is dat we de werkzaamheden aan kunnen passen aan het weer, dat maakt dat er meestal voor ons geen sprake is van goed of slecht weer. Als het regent ga ik in de schuur onderhoud en reparaties doen, Colinda ontfermt zich dan over de boekhouding, regelwerk, het huis en het huishouden, daar is het dan toch weer goed weer voor.

Wat doe je naast je werk zoal op Texel?

Eigenlijk zijn we altijd wel met ons bedrijfje in de weer en er is daarnaast maar weinig gelegenheid voor andere bezigheden. We hebben een oude Engelse catamaran opgeknapt en aangepast voor vaart in het waddengebied maar we komen aan varen niet veel toe. Meestal houdt het op met twee of drie keer per jaar een tochtje naar mijn dochter die op Terschelling woont. We zijn thuis nogal wat aan het bouwen en verbouwen geweest de afgelopen jaren, dat raakt een beetje klaar, misschien dat er nu wat meer tijd voor de boot en andere dingen komt.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als wat minder Tessels dan voorheen, het is druk geworden, jaarrond zijn er veel toeristen. Er zijn daardoor ook veel Tesselaars bijgekomen en er is logischerwijs minder ruimte voor de gemoedelijke samenleving van een kleine gemeenschap.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De plaatsen waar nog de authentieke sfeer van het Waddeneiland heerst, er is al zoveel weg en er verdwijnt steeds meer. Een gebouw, plek of landschapselement kan ook aangetast worden door aantasting van de omgeving. Zo gaat nu het haventje van Sil ook verloren, typisch zo'n plek die zou moeten blijven zoals het is. Jammer genoeg is het noodzakelijk dat er een nieuw gemaal komt en er zijn ook plannen voor een lange wadsteiger om het wad beter te kunnen beleven. Al zouden de palen en steiger van het haventje behouden blijven, dan zou het niet veel meer voorstellen want het totaalplaatje van het haventje met omgeving gaf juist die specifieke waddeneilandsfeer die veel mensen fijn vinden. Door het gemaal is die sfeer toch weg en als die grote wadsteiger er komt is er helemaal niks van over. Heel jammer want dit soort plekjes hebben we niet veel meer op Tessel.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik zou graag wat minder kritiek op de activiteiten van natuurbeschermingsorganisaties en ontwikkeling van natuurgebieden zien. Ervaringen uit het verleden leren dat de mensen die daar mee bezig zijn echt wel weten wat ze doen. Een gedund bos of een vergraven stuk land ziet er eerst niet fraai uit, maar al na een paar jaar zijn het vaak de fijnste plekken. Goed voor de natuurwaarden maar ook voor de economie op Tessel, uiteindelijk komen de meeste toeristen naar het waddengebied voor de natuur, het strand, de rust en de ruimte.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat er nogal eens vergeten wordt dat we al meer dan genoeg toeristen trekken met het mooie Waddeneiland dat we al hebben. Het hoeft helemaal niet nog groter, meer of gekker.

Wat is er mooi aan Texel?

Tessel is echt een eiland, maar je bent toch zo aan de overkant. Op de andere eilanden is naar de wal gaan zoals ze dat daar noemen, toch wel een dingetje.

Goed gesprek?

Met de personen die bedachten dat er bij het strand betaald parkeren moest komen. Mensen die naar het strand gaan, gaan naar de zee, naar de ruimte, naar de vrijheid, die moet je niet confronteren met een betaalpaal, die zijn daar niet voor in de stemming, dat roept teleurstelling op. Wij werken ook wel op recreatieterreinen en moeten dan best vaak de teleurstelling van de mensen aanhoren over betaald parkeren bij het strand, over betaald parkeren in Den Burg of in De Koog bijv. hoor je ze niet, dat is toch anders.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Degene die op het idee kwam om de oude straatverlichting te vervangen voor de huidige verlichting. We wonen midden in Eierland, daar is het nu echt donker, de rust van de duisternis van de nacht is heerlijk en de sterrenluchten prachtig, we genieten er echt van. Je hoort wel eens dat mensen vinden dat het veiliger zou zijn met meer straatverlichting maar daar kan ik het niet mee eens zijn. Ik vind niet dat het nu minder veilig is.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop dat we dan nog hetzelfde doen als nu. Het werk, het samen werken, de klanten, wij zijn erg tevreden.

Volgende 'Eiland Van...' ?

Bianca Peereboom. Een gloednieuwe Texelse die twee jaar geleden met haar man Dick op De Volharding een mini ezelfokkerij is begonnen.