Uitzicht op de kruising van de Ruyghlaan met de Binnenhaven met op de achtergrond de Van Kinsbergenbrug die richting het marineterrein leidt.
Uitzicht op de kruising van de Ruyghlaan met de Binnenhaven met op de achtergrond de Van Kinsbergenbrug die richting het marineterrein leidt. Foto: Jeroen van Hattum

Einde opstoppingen lijkt in zicht te komen

Noem het gerust één van de meest besproken onderwerpen in Den Helder: de continue verkeersopstoppingen in de binnenstad. Maar het lijkt erop dat er eindelijk een oplossing in zicht komt.

Liefst vijftien rapporten zagen sinds 1998 het levenslicht, allemaal met dé vraag welke oplossingen er mogelijk zouden zijn om een eind te maken aan de verkeersproblemen in Den Helder. De rapporten werden een jaar geleden gebundeld in één document en allemaal kort samengevat om het overzicht te bewaren. Dat bundelen gebeurde op verzoek van het zogeheten O-team, een onafhankelijk team van specialisten die namens het ministerie van Binnenlandse Zaken het land intrekken om lokaal spelende problemen mee te helpen oplossen.

Dat team (de O staat voor Ontwerp) kwam in de zomer van 2017 op verzoek van de colleges van Texel en Den Helder naar de Noordkop om met tal van betrokken partijen te praten over de verkeersproblemen. Dat lijkt, terugkijkend, succesvol te zijn geweest nu liefst vijftien partijen in Den Helder en op Texel gezamenlijk de voorkeur hebben uitgesproken voor de ontvlechting van het verkeer op de kruising Binnenhaven/Ruyghweg bij de Van Kinsbergenbrug en de realisatie van een tunnelbak met viaduct op de betreffende kruising. Dat moet leiden tot een scheiding van de verkeersstromen van en naar de boot en van en naar het marineterrein.

Het bekijken van de bundeling van de vijftien rapporten leert dat het geen kwaad kon een overzicht te maken. Per rapport kwamen wel weer nieuwe inzichten en nieuwe mogelijke oplossingen voorbij, maar in de praktijk veranderde er weinig, waardoor Den Helder in de top tien van infrastructurele knelpunten in Noord-Holland bleef staan.

De randvoorwaarden veranderden ook in de loop der jaren. Zo ging een rapport van de Grontmij in 2003 nog uit van de verplaatsing van de veerhaven naar het noordoostelijk deel van de marinehaven wat automatisch een scheiding van de verkeersstromen zou opleveren. Probleem was echter dat personenverkeer niet zomaar over defensieterrein kon rijden (onder meer vanwege de plofzones rond munitieopslag) en de geraamde kosten van een nieuwe veerhaven liepen intussen op tot circa tweehonderd miljoen euro.

Het kwam er uiteindelijk op neer dat de plannen voor een nieuwe veerhaven op een laag pitje gingen en dat de huidige veerhaven naar verwachting minstens nog een aantal decennia in gebruik blijft. Dat betekende dat bij het vinden van een oplossing voor de verkeersdrukte weer rekening gehouden moest worden met de veerhaven op de huidige plek. In een rapport van de gemeente Den Helder uit 2011 wordt al gesproken over een scheiding van de verkeersstromen van de boot, het havenverkeer en het militair verkeer, maar dat is dan nog zonder tunnelbak en viaduct.

De vraag is nu of de provincie Noord-Holland bereid is mee te gaan in de voorgestelde oplossing van een viaduct en een tunnelbak op de kruising van de Binnenhaven en de Ruyghweg bij de Van Kinsbergenbrug. De vooruitzichten zijn gunstig. De provincie doet in het kader van het zogeheten Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur een integrale studie naar de bereikbaarheid in Den Helder en voor de lange termijn wordt gedacht aan de 'aanleg en het opwaarderen van nieuwe infra', hetgeen een viaduct en een tunnelbak in de kaart zou kunnen spelen.