Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

'Tunnel en viaduct in Helderse binnenstad'

Een tunnelbak en een viaduct op de kruising van de Binnenhaven en de Ruyghweg bij de Van Kinsbergenbrug in Den Helder moeten een oplossing bieden voor de al jaren spelende verkeersopstoppingen in de Helderse binnenstad.

Dat hebben vijftien betrokken organisaties in Den Helder en op Texel gisteren bepleit bij de provincie in Haarlem. Het is voor het eerst dat de betrokken partijen gezamenlijk op één lijn zitten over een oplossing voor de problemen.

De betrokken partijen zijn TESO, gemeente Den Helder, Koninklijke Marine, gemeente Texel, Helderse Ondernemers Vereniging, VVV Texel, Helderse Ondernemers Binnenstad, Texels Ondernemers Platform (TOP), Willemsoord BV, Visafslag Den Helder/Texel, Ondernemersvereniging Kooypunt, Peterson in Den Helder, Damen Shipyards, DHSS (toeleverancier van de offshore) en de Haven- en Scheepvaartvereniging in Den Helder.

De partijen overhandigden de provincie gisteren het zogeheten Manifest N250 waarin gezamenlijk het pleidooi wordt gehouden om het verkeer op de kruising Binnenhaven/Ruyghweg te ontvlechten. Dan gaat het om het verkeer van en naar de boot en het verkeer van en naar het terrein van de marine. De kruising wordt in het manifest omschreven als het 'epicentrum' van de verkeersoverlast in Den Helder. "Op deze tijdens iedere spits zwaar overbelaste kruising is niet alleen sprake van vertragingen, maar komt tevens de veiligheid van de weggebruikers en de leefbaarheid ter plaatse in het gedrang." De economische schade van de vertragingen is volgens het manifest circa €1,5 miljoen per jaar.

De betrokken partijen verwachten de komende jaren nog meer drukte op de kruising als er werkzaamheden gaan plaatsvinden bij de Boerenverdrietsluis en de Koopvaardersluis in Den Helder en de Van Kinsbergenbrug en de Zeedoksluisbrug vaker opengesteld moeten worden voor varend verkeer.

Het gezamenlijke voorstel voor de tunnelbak en het viaduct kwam tot stand nadat alle onderzoeken naar de verkeersdrukte van de afgelopen twintig jaar op een rij waren gezet. De vijftien organisaties hebben een dringend beroep gedaan op de provincie om het voorstel prioriteit te geven. Den Helder staat al jarenlang in de top tien van infrastructurele knelpunten in Noord-Holland. De provincie is gevraagd op te trekken met De Kop Werkt, het samenwerkingsverband van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Meer op pagina 2 en 5.