Bij De Jutter zit de stemming er goed in. Hier bereiden ze een portie
Bij De Jutter zit de stemming er goed in. Hier bereiden ze een portie "Beter leven kalfsroulade, met zilte aardappelen en zeekraal salade. Foto: Gerard Timmerman

Culinair bol van de smaakbeleving

Volop smaakbelevingen bij Texel Culinair. Chefs en medewerkers van restaurants en andere bedrijven aan deze vijftiende editie van het festival in De Koog verrasten met bijzondere gerechtjes en drankjes.

Het derde lustrum voor de organisatie, die trots constateert dat het aantal deelnemende zaken stabiel op 25 blijft staan. Bedrijven die hun hele ziel en zaligheid in de gerechten staken om de bezoekers te verrassen. Hun inzet en betrokkenheid, ook die van de organisatie en vrijwilligers, verdient een pluim. Want het is een lang seizoen geweest, een hete zomer waarin de aantallen gasten die Texel bezochten weer een nieuw hoogtepunt bereikten. Topdrukte dus, terwijl het steeds meer moeite kost om voor de keuken en de bediening voldoende menskracht te vinden. En dat seizoen is nog (lang) niet ten einde. Want terwijl de koks in de kraampjes zich uitsloofden om de vele bezoekers van culinaire hapjes en drankjes te voorzien, heerste in de restaurants en op de terrassen ook volop drukte. In De Koog en vermoedelijk zal het ook in zaken elders op het eiland niet rustig zijn geweest.

Het mooie weer leverde een belangrijke bijdrage aan het welslagen van het festival. Vrijdag was het druk, tot een bui om een uur of half elf 's avonds de straat schoonveegde, zaterdag kon je over de hoofden lopen en ook zondag volop belangstelling.

Texel Culinair is een begrip onder liefhebbers. Texelaars die een gerechtje, de sfeer proeven en een praatje maken en veel toeristen. Ze komen er speciaal voor en kruisen het tweede weekend van september er lang van te voren aan in hun agenda. Hier en daar ging dat dit jaar mis. Doordat 1 en 2 september op zaterdag en zondag vielen, verkeerden zij in de veronderstelling dat Culinair het weekend erop zou zijn. Een misrekening, zij kwamen een weekend te vroeg.

Gelukkig was dat niet het geval bij vier dames uit Breda. "Wij zijn al voor het vijfde jaar op Culinair", vertelde één van de dames. "Maar we komen hier al veel langer. Daarvoor waren we vaste bezoekers van Tropical." Daar voelen de dames zich niet meer op hun plaats. "Nu komen we hier", vertellen ze terwijl ze gerechten van BOSQ verorberen. In de schaaltjes mosselen, tomaat en radijs met zoetzure groente en crostini van vijgenbrood. "Heerlijk! En deze zomerse cocktail met Texelse Gin kun je ook best proberen", heffen ze het glas. "We missen wel wat: slager Goënga. Die had altijd van die heerlijke lamsvleesgerechten. We hopen dat hij er volgend jaar weer bij is."

Verderop brengen twee dames met een tafeltje voor de buik gerechtjes aan de man. Op vriendelijke wijze knopen ze gesprekjes aan met bezoekers en proberen hen over te halen een schaaltje te proberen. Spreekstalmeester Hans Glandorf zorgt dat de dames onder de aandacht blijven. De bierspecialist heeft het stokje overgenomen van Aris van Zeijlen. Alle vijftien keer was deze aimabele horecaman in ruste erbij. Nu voor het laatst. In een gezaghebbende rol: eregast en voorzitter van de jury.

Feest voor overall winnaar BOSQ

In de stand van "Passie" laat hij zich door kok Mark Schoo bijpraten over het Mojito dessert, een tongstrelend toetje van granite van rum, limoen sorbet en schuim van munt. En daarna snelt Aris weer naar een andere stand. "We hebben er nog wel een paar te gaan.

De zingende dames van Anyway zorgen voor de muzikale opluistering. Het trio hopt van de ene naar de andere plek en verzorgt zo op straat privéconcerten voor willekeurige bezoekers. Ze zingen à capella en onversterkt, met als gevolg dat ze op veel plekken moeite hebben om boven de muziek uit te komen die uit de speakers schettert. Puntje van aandacht dus, op een verder voor het oog en zeker de tong vlekkeloos evenement.

BOSQ overall winnaar

Restaurant BOSQ is overall winnaar van de kristallen editie van Texel Culinair. Eigewijs heeft voor hun gegaarde varkenswang de prijs voor het beste gerecht in ontvangst genomen en Pure ontvangt voor zijn Panna Cotta de eerste prijs voor het themagerechtje Feest. De jury prijst het evenement als het ´meest sympathieke eetfestival van het jaar´ met een bijzonder gemoedelijke sfeer. PIMP Theatershow sloot toepasselijk af met een show over hospitality.

Voor de overall prijswinnaars is gekeken naar de gastvrijheid, het algemene verhaal, aandacht en presentatie. Na BOSQ, eindigden het Kook Atelier en Passie op de tweede en respectievelijke derde plaats. De bitterbal van Passie en de gerookte poon in zeekraal en huisgemaakte atjar van Beachclub Texel, zijn de verdiende winnaars van de tweede en derde prijs in de categorie 'beste gerechtjes'. Voor het beste themagerechtje heeft de Panna Cotta van Pure gewonnen en kwam het cadeautje van komkommer van Genieterij 't Plein op de tweede en de Zilte Oliebol met zeekraal op de derde plaats. De gastvrijheidsprijs is uitgereikt door Michael Bunink: "Als iemand begrijpt hoe je een paar vierkante meter betovert met je aanwezigheid dan is dat Emmeke Ran van Paal 17. Fantastisch hoe ze de ruimte beïnvloedt en het publiek besmet met positieve energie."