Wat ik zeggen wou

Nostalgisch gevoel

Ik ben geboren op Texel, maar in mijn jeugd vertrokken omdat mijn vader besloot aan de overkant te gaan werken. Gelukkig ben ik, samen met mijn partner, al die jaren regelmatig terug geweest om van Texel te genieten. Zo hebben we goed kunnen zien hoe Texel door de jaren heen veranderde. Vaak in goede zin, er kwamen meer winkels, restaurants, bungalows en hotels, Ecomare en Kaap Skil kwamen erbij. Allemaal prima, knus en leerzaam. En gelukkig bleef Texel nog steeds Texel, waar we iedere keer nieuwe dingen zagen, maar ook veel herkenbaar bleef.

Het werd echter wel steeds drukker en hier en daar verschenen toch wel heel veel gebouwen, ook bij de boerderijen in de polders en bij de Hogeberg. De laatste jaren logeerden we in het vroege voorjaar met onze hele familie in De Koog en genoten we van de lange wandelingen door de duinen, bossen en het strand. Begin september verbleven we een keer in Den Burg en tot onze grote verrassing was er weer een schapenmarkt, een beetje zoals ik dat nog uit mijn jeugd herinnerde. Een nostalgisch gevoel kwam boven.

Daarna op de fiets, we wilden naar De Slufter, via het Mienterglop, waar we al jaren niet meer waren geweest. In onze herinnering een leuk weggetje met hier en daar een landje en wat huizen tussen de bomen. Het stukje hei aan het begin was er inderdaad nog, maar daar stak een grote rij daken bovenuit. Die bleken bij een bungalowpark te behoren dat daar blijkbaar in recente jaren was ontstaan.

Is dit het nieuwe Texel? Gelukkig kwamen we in de richting van De Slufter weer herkenbare plekken tegen.

Beste bestuurders en bewoners van Texel, laat Texel toch alsjeblieft Texel blijven, want rust, ruimte en knusheid waren altijd zo kenmerkend en daar kwamen wij steeds weer voor terug. Maar als het zo doorgaat?

Ad en Henny Spithoven,

Vianen.