De draineermachine van de Firma Duinker tijdens het buizen leggen achter de dijk van de Prins Hendrikpolder.
De draineermachine van de Firma Duinker tijdens het buizen leggen achter de dijk van de Prins Hendrikpolder. Foto: Firma Duinker

Noviteit: Duinker draineert nu ook buitendijks land

Een opmerkelijk beeld vorige week achter de dijk van de Prins Hendrik polder: een draineermachine die nu eens niet in het boerenland maar buitendijks buizen aan het leggen is.

In opdracht van aannemer Jan De Nul installeerde de Firma Duinker van Nieuweschild op 4 september bij Ceres een systeem van horizontale vacuĆ¼mdrainage in de nieuwe zanddijk die daar wordt aangelegd.

Bedoeling is het water van de zanddijk sneller af te voeren dan met de gebruikelijke drainage mogelijk is. De proef kan geslaagd worden genoemd. Metingen, gedaan op 5 en 6 september, wezen uit dat de vacuĆ¼mdrainage het water inderdaad sneller uit het duin trekt. Daarom werd op 7 september ook aan de kant van het NIOZ een dergelijke vacuumdrainage aangelegd.

"Deze nieuwe toepassing van de bestaande technieken samen met de ervaring van de Texelse vakman verbetert de waterhuishouding van de zanddijk", aldus aannemer Jan De Nul.