Springen over een obstakel en dan meteen het donker in.
Springen over een obstakel en dan meteen het donker in. Foto: Willem Sangers

Cross over parcours vol obstakels

Bijna tweehonderd ruiters hebben afgelopen weekend meegedaan aan de samengestelde wedstrijden op het land van 'buurmannen Jan Hin en Piet Kooiman' aan de Hoornderweg bij Den Burg.

Na de droge zomer was het even de vraag of de ondergrond niet te droog zou zijn, maar de regen van de afgelopen weken zorgde volgens de organisatie voor een perfecte ondergrond om te crossen. De ruiters reden, als ze de dressuur en het springen goed voltooiden, een cross langs een parcours vol obstakels die ze met hun paard of pony moesten passeren. De bouwploeg onder leiding van Chris Meijer had een aantal prachtige en goed verzorgde hindernissen gebouwd.

Mariska Witte werd Noord-Hollands kampioen. Zij eindigde als eerste in de M-klasse met haar nog jonge paard Cadanza. De combinatie reed een hele goede dressuurproef en had vier strafpunten bij het springen. De cross werd foutloos en zonder tijdfouten gereden. Leonie van Schaik die met Elviro la Grande van Marloes Bastiaanse reed, werd tweede in de L-klasse. Leonie startte zondag in de categorie B, waarin ze de onervaren Habibi BH heel knap door de cross wist te rijden.

Sharon Coevert kwam op zondag met haar E pony Desperado uit in de klasse B paarden waar ze zesde werd. Desperado liep een goede dressuurproef en was foutloos in het springparcours. De pony verraste Sharon tijdens de cross door te vroeg binnen te zijn, wat enkele tijdfouten opleverde. Marousha van Egmond behaalde een zesde plaats bij de D pony's klasse B. Een mooie dressuurproef, een foutloze cross en een balkje in het springen zorgde voor dit resultaat. Roos Kikkert verdiende een derde prijs en Manon Visser maakte een prima crossdebuut door foutloos te springen en te crossen. Zij bleef echter net buiten de prijzen.

De overige Texelse combinaties die meededen: Nelle den Nijs, Mirjam Hin, Bente Jalving, Gerard Roeper, Sabine van de Wal en Marian van de Geest. Volgens de organisatie was het een zeer succesvol weekend, mede dankzij de hulp van een hoop vrijwilligers. In 2019 wordt de dertiende editie gehouden. "We zien dan wellicht ook Fien Schraag, Iris Pijper en Mayke Rentenaar tijdens de officiƫle wedstrijd."