Marbre van Texelse zilte aardappel en zeewier, een visballetje en mayonaise van lamsoor
Marbre van Texelse zilte aardappel en zeewier, een visballetje en mayonaise van lamsoor Foto: De Kroontjes

In samenwerking met restaurant De Kroontjes nabij De Koog plaatst de Texelse Courant iedere maand een recept, vakkundig opgesteld door Ronald Kroon en zijn team.

Marbre van Texelse zilte aardappel en zeewier, een visballetje en mayonaise van lamsoor

Ingrediƫnten: Texelse zilte aardappel; Jonge zeesla; Jonge wakame; Wilde bretonse kombu; Zalmfilet; Kabeljauw; Schelvisfilet; Algentartaar; Gedroogd zeewier of fijn gemalen norivellen; eiwit; mayonaise; lamsoor; Olijfolie.

Materiaal, klein cakeblik, plastic folie, keukenmachine en een blender.

Bereiding marbre:

Aardappels schillen en in dunne plakjes schaven. De verse zeewiersoorten eerst spoelen in koud water (i.v.m. zout waarin de zeewier bewaard wordt). In een klein cakeblik de plasticfolie doen en dan eerst een laagje aardappel, dan zeewier (dit iets bestrijken met eiwit) en zo bouwt men het op tot het blik vol is. Het mooiste is dat het dan onder druk gezet kan worden. Zet dit dan in een bak met water in een oven van 150 graden, mocht men een stoomoven hebben dan kan het bij 100 graden zonder waterbak en dan gedurende 1 uur.

Bereiding visballetjes:

Vis fijndraaien in een keukenmachine met algentartaar en eiwit. Bolletjes scheppen en door de gedroogde zeewier halen. De visballetjes drie minuten stomen. De lamsoor blancheren, koud spoelen uitlekken en in een blender draaien met de olie. Dit vermengen met de mayonaise. De marbre koud laten worden en dan heel voorzichtig in plakjes snijden

Serveren met het visballetje en de mayonaise van lamsoor.