Techniekles op ROC voor leerlingen OSG

Leerlingen van de OSG in Den Burg krijgen vanaf dit schooljaar technieklessen op de Techniekcampus en bij het Nautisch College van het ROC in Den Helder. De school gaat gebruiken maken van het ruime aanbod van het ROC in Den Helder.

Volgens rector Marcella Engbrenghof van de OSG gaat het om technieklessen voor de hogere klassen van het VMBO en ook de Havo en het Vwo. Bedoeling is om in eerste instantie de fascinatie van de leerlingen voor techniek te wekken. Er is in de regio een grote behoefte aan mensen die een technisch vak kunnen uitoefenen. Volgens de rector worden de lessen verspreid over zo nu en dan een dagdeel dan wel meerdere dagen in de week. "Dat zijn we nog aan het bekijken."

Het plan is dat docenten van de OSG samen met de leerlingen van de OSG naar het ROC in Den Helder gaan waar ze vervolgens lessen volgen bij docenten van het ROC. "Zij hebben daar prachtige voorzieningen op gebied van bijvoorbeeld windenergie of zonne-energie. Dat is meer dan wij hier kunnen aanbieden." De OSG is verder in gesprek met een bedrijf in Den Helder om lessen installatietechniek te verzorgen. "Daar is ook een grote behoefte aan op Texel."

De technieklessen komen voort uit de samenwerking die de nieuwe Stichting OSG De Hogeberg, na de overname van het bestuur van de OSG van het college, is aangegaan met het ROC, Scholen aan Zee en de Stichting Samenwerkingsschool in Den Helder. Tegelijkertijd verandert binnen afzienbare tijd een en ander in de techniekruimtes op de OSG zelf. De ruimte voor metaalbewerking verdwijnt als het nieuwe Onderwijscentrum wordt gerealiseerd. Het centrum komt deels in het gebouw van de OSG. In een handelslokaal bij de ingang van de school aan de Haffelderweg komt vervolgens een nieuwe, kleinere ruimte terug voor techniek zoals meubelmakerij, installatie, montage, (brom)fietstechnieken en een groen machinepark.

De Techniekcampus van het ROC leidt op tot onder meer elektromonteur, installateur, metaalbewerker, technicus engineering en beroepen in de besturingstechniek en industriƫle automatisering, Volgens het ROC werken onderwijs en bedrijfsleven er nauw samen. Er wordt theorieles gegeven en leerlingen kunnen er met de handen aan de slag.

Volgens Engbrenghof is het de bedoeling om een keer voor ouders een bijeenkomst voor ouders op de Techniekcampus te houden, zodat zij een beeld kunnen krijgen van wat daar gebeurt.