Vaststelling WOZ krijgt onvoldoende

Texel is één van de 26 gemeentes in Nederland die afgelopen jaar een onvoldoende kregen voor het vaststellen van de WOZ-waarde. Dat bericht bracht de NOS vorige week naar buiten.

De WOZ-waarde is onder meer van belang voor de Onroerend Zaak Belasting, de omslagheffing en het huurwaardeforfait. Volgens de NOS behaalde Texel twee sterren op een schaal van vijf sterren en dat wordt als onvoldoende beschouwd. Ook op de website van de Waarderingskamer, de organisatie die gemeenten controleert en beoordeelt op de uitvoering van de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ), staat dat Texel twee sterren scoort. "Die gemeenten hebben geen goed beeld van de WOZ-waarde van huizen."

"Geen schoonheidsprijs"

"Het verwondert mij niet dat de Waarderingskamer kritisch heeft gekeken naar onderdelen van de WOZ-taxatie door de gemeente."

Dat zegt Paul van Heerwaarden, die als gediplomeerd WOZ-taxateur veel kennis heeft over de waarde van woningen en bedrijfsobjecten. "Grosso modo durf ik te stellen dat de gemeente bij de taxatie van woningen binnen de lijnen opereert. Maar bij bedrijfsmatig onroerend goed zie ik regelmatig dossiers voorbijkomen die geen schoonheidsprijs verdienen. De gemeente opereert niet altijd volgens de regels van de Wet WOZ. Die schrijft voor dat bepaalde objecten volgens een bepaalde methode moeten worden gewaardeerd. Daar zie ik dat de gemeente regelmatig buiten de lijnen kleurt. Het schort met name aan de transparantie. Ik kan bijvoorbeeld niet controleren hoe de door de gemeente getaxateerde waarde tot stand is gekomen. Het moet volgbaar en uitlegbaar zijn. Ik heb de indruk dat de Waarderingskamer de gemeente daarvoor over de knie heeft gelegd."

Bezwaarschrift

Van Heerwaarden komt niet zelden tot een andere WOZ-taxatie als de gemeente, wat uitmondt in een bezwaarschrift. In gevallen waar dat niet leidt tot aanpassing van de WOZ-waarde, eindigt dit in de rechtbank. Volgens Van Heerwaarden wordt de gemeente dan in verreweg de meeste gevallen alsnog in het ongelijk gesteld en volgt aanpassing van de WOZ-waarde.

De gemeente heeft volgens Van Heerwaarden geen gekwalificeerde WOZ-taxateur in dienst. "Althans niet in het gemeentehuis op Texel. De taxatie van woningen gebeurt centraal in Leeuwarden. Er wordt gekeken naar de gerealiseerde waarde rond peildatum (een jaar eerder) van vergelijkbare huizen. Dat gaat volledig computergestuurd en is een gemiddelde waarde. Die dus altijd moet worden gecorrigeerd, omdat woningen nu eenmaal verschillen. Voor bedrijfspanden werkt het doorgaans anders. Daarbij heb je te maken met taxatiewijzers die door de Waarderingskamer zijn vastgesteld. Maar de gemeente werkt daar niet altijd mee. Ik vind dat niet juist."