Ultraloper Cees van der Land tijdens de RUN Winschoten op weg naar de finish.
Ultraloper Cees van der Land tijdens de RUN Winschoten op weg naar de finish. Foto: Martien Baars

Oud-NIOZ'er wint NK 100 km

Cees van der Land, als geoloog tot 2012 werkzaam op het NIOZ, heeft zaterdag voor een daverende verrassing gezorgd door als derde te finishen in de RUN Winschoten, een hardloopwedstrijd over 100 kilometer.

Hij volbracht de ultraloop in een tijd van 7 uur en ruim 54 minuten. Daarmee was hij de beste Nederlander en werd hij - dankzij een wedstrijdlicentie van AV Texel - Nederlands kampioen 100 km.

Van der Land (39) werkt tegenwoordig aan de universiteit van Newcastle (UK) en is al jaren door het hardloopvirus besmet. Vorig jaar Pasen nam hij deel aan De Zestig van Texel en wist hij lang in de kop op de 60 km te blijven en werd uiteindelijk knap derde. Dat inspireerde Henri Thunnissen, de racedirector van Winschoten (en ook verantwoordelijk voor het selectiebeleid bij de 120 van Texel) om hem uit te nodigen voor het NK 100 km.

In de voorbereiding deed Van der Land onder meer een loop van 100 mijl (161 km) in Portugal. Na zijn finish in Winschoten nodigde Martien Baars hem prompt uit om volgend jaar 7 april aan de 120 van Texel mee te doen maar Cees zit dan middenin een vaarprogramma en is helaas verhinderd.