Extra woningen om dossier te sluiten

Burgemeester en wethouders overwegen twee appartementen met een niet geheel duidelijke status bij het voormalige nachtcafé aan de Witteweg in Den Hoorn een woonbestemming te geven.

Dat moet een einde maken aan juridisch ingewikkeld dossier dat zijn oorsprong vindt in 1999 toen de gemeente een bouwvergunning verleende om restaurant plus woning op het terrein aan de Witteweg te verbouwen tot woning met twee woonappartementen. Deze appartementen kwamen volgens stukken van het college vervolgens in een apart aangebouwd bouwdeel waarvan de status onduidelijk bleef. De woningen werden intussen recreatief gebruikt, terwijl ze daar niet voor bedoeld waren. Er werd niet handhavend tegen opgetreden.

Het dossier is inmiddels ingewikkeld, omdat het perceel aan de Witteweg na de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied in 2013 gesplitst en verkocht is. De nieuwe eigenaar heeft het recht gekregen om twee recreatieve opstallen op zijn terrein te bouwen, maar daar komen de twee appartementen uit 1999 om de hoek. Daarover staat geen aanduiding in het bestemmingsplan Buitengebied, waardoor in feite de weg vrij is voor de nieuwe eigenaar om conform bestemmingsplan twee recreatieve opstallen te bouwen, terwijl er wel een gebouw staat dat als dusdanig in gebruik is. Volgens het college is verzuimd om in het bestemmingsplan van 2013 de status van de twee appartementen uit 1999 op sluitende wijze te regelen. "Ook een omzetting met een omgevingsvergunning heeft niet plaatsgevonden."

Eind van het liedje is dat het college toestemming verleent om de twee recreatieve opstallen te bouwen, omdat er geen grond is om toestemming te weigeren. Wat de twee appartementen uit 1999 betreft, wil het college in gesprek met de eigenaar om het aangebouwd bouwdeel een woonfunctie geven. "Onder de voorwaarde dat er geen nieuwe woning meer gebouwd of uitgeplaatst kan worden." Bekeken wordt of de beoogde definitieve status met een omgevingsvergunning kan worden afgehandeld of dat er mogelijk nog een wijziging van het bestemmingsplan nodig is om het dossier af te kunnen sluiten.

Volgens het college gaat het om een "passende oplossing" voor een uitzonderlijke situatie. Aangegeven wordt dat het handelen van de gemeente ook een rol meespeelt om de huidige eigenaar van het bouwdeel uit 1999 tegemoet te komen. Volgens wethouder Huisman (wonen) is de positieve uitleg van de kwestie dat er twee extra woningen bijkomen.