De gemeente heeft dit drugspand in Den Burg voor een half jaar gesloten en verzegeld.
De gemeente heeft dit drugspand in Den Burg voor een half jaar gesloten en verzegeld. Foto Intervisualstudio.nl

21-jarige "spil in Texels drugsnetwerk" loopt opnieuw tegen de lamp

Een 21-jarige man uit Den Burg die dit jaar net op vrije voeten was, is opnieuw aangehouden als verdachte ter zake van drugshandel. In verband hiermee heeft de gemeente een woning in Den Burg voor de duur van zes maanden gesloten.

De man werd vorig jaar al eerder veroordeeld als mede-kopstuk van een drugsnetwerk dat tienduizenden euro's aan drugs transporteerde van Den Helder naar Texel en het hier verhandelde. Hierbij werden ook harddrugs verkocht aan minderjarigen. In totaal waren er uiteindelijk elf verdachten in beeld waarvan er op dat moment drie werden veroordeeld. De 21-jarige hoofdverdachte zit na zijn nieuwe aanhouding in voorarrest in Zwaag. De man zit nog in zijn proeftijd van drie jaar wegens de eerdere veroordeling.

De handel ging toen voornamelijk om cocaïne maar ook ghb, amfetamine, speed, hasj, mdma en andere drugs werden verhandeld. Toen werden bij een doorzoeking van de woning in Den Burg waar hij woonde onder andere wiet en hasj aangetroffen. Hierop is de hoofdbewoner zijn huis kwijtgeraakt. Deze kreeg hierna een nieuwe huurwoning in Den Burg. Blijkbaar is deze hoofdbewoner opnieuw in zee gegaan met de nu 21-jarige verdachte. Zijn nieuwe woning in complex Starkenburg is donderdag als drugspand voor de duur van zes maanden gesloten door de gemeente.

De burgemeester heeft hiertoe besloten op grond van het Damoclesbeleid. In artikel 13b van de Opiumwet staat de bevoegdheid tot bestuursdwang indien in een woning (ook het erf) drugs afgeleverd, verstrekt dan wel aanwezig is. Dat was hier het geval.

Bij de afweging om het pand te sluiten, weegt zwaar dat het woon- en leefklimaat en de sociale en/of fysieke veiligheid van burgers wordt aangetast. Vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid vindt de burgemeester dit onacceptabel en tolereert dit niet.

Coulance Woontij kent grenzen

Het wekte enige verbazing dat de betreffende bewoner, nadat hij de fout was ingegaan, opnieuw een huurwoning kreeg toegewezen. Maar de coulance van Woontij kent ook grenzen. "We geven iemand een laatste kans, maar daarna is die voorbij", meldt directeur Jan van Andel. De woning blijft vooralsnog een half jaar dicht. "We proberen de woning zo snel mogelijk weer beschikbaar te krijgen, maar beseffen dat gerechtelijke zaken ook hun beloop moeten hebben."