Ingrid van Lubek in actie op de mountainbike langs de waterkant op het strand van Ameland op weg naar de overwinning.
Ingrid van Lubek in actie op de mountainbike langs de waterkant op het strand van Ameland op weg naar de overwinning. Foto: Niels van Arkel

Ingrid van Lubek wint NK cross-triatlon

Oud-Texels Ingrid van Lubek is zondag bij de Tri-Ambla op Ameland Nederlands Kampioen Cross-triatlon geworden. Ze legde de anderhalve kilometer zwemmen, 32 km mountainbiken en 12 km crosslopen af in 03:21:11 uur.

Daarmee was Van Lubek, tegenwoordig woonachtig in Hilversum, ruim vier minuten sneller dan nummer twee Silvia Brouwer uit Heerenveen.

Een prestatie van formaat van deze oud-Texelse, die zich in 2000 tijdens een wedstrijd om de wereldbeker in Rio de Janeiro als eerste Nederlandse triatlete kwalificeerde voor de Olympische Spelen en werd uitgezonden naar de Spelen in Sidney. Een hardnekkige blessure stond daar toen een goede prestatie in de weg.

Nu achttien jaar later en alweer geruime tijd moeder is ze weer helemaal terug aan de top en hield ze de concurrentie ruim achter zich. Tijdens het zwemmen in de haven van Nes stond een straffe zuidenwind die ervoor zorgde dat de deelnemers te maken hadden met golfslag en stroming. Na de 1500 meter zwemmen (in de Waddenzee, pal naast de veerhaven) pakte Van Lubek direct de leiding. Samen met Natascha van der Vis, die na de wissel zelfs iets eerder op de fiets zat, maar die ziek werd en onderweg moest opgeven

Bij het fietsen maakte het technische parcours door bos, duinen en over de stuifdijk naar het westelijke deel van het eiland het een uitdagende, maar ook fraaie rit. Het weer werkte mee, de temperatuur was goed. Op het brede strand hadden de triatleten de wind in de rug, maar moest plaatselijk wel worden afgerekend met het mulle en soms drassige zand aan de waterkant. "Ik denk dat ik daar de juiste route heb gekozen", wees Van Lubek op één van de factoren die haar mogelijk voordeel opleverde. Maar het was vooral haar kracht. Het loopparcours ging ook deels over het strand, het mulle zand maakte dit tot een zwaar traject, maar ook enkele steile klimmetjes stelden het uithoudingsvermogen op de proef.

Van Lubek stond haar koppositie in het verdere verloop van de wedstrijd niet meer af en werd onbedreigd winnares van het goud.

Andere Texelse deelnemers

Texelaars die de Tri-Ambla (L-afstand: 1,5 km zwemmen, 32 km mountainbiken en 12 km crossloop) ook volbrachten waren Jeroen Smits (3.43.46) en Gerard Timmerman (3.56.33).

Deelnemers aan de M-afstand (500 m zwemmen, 22 km mountainbiken en 6 km lopen) waren Corrie de Jager (2.34.17) en Rob Teisman (2.34.53).

Afbeelding