Meer verlichting in de nacht kan Texel duur komen te staan

Mocht de gemeenteraad besluiten tot drastische aanpassing van de openbare verlichting, dan loopt Texel het risico de bijdrage van €1,4 uit het Waddenfonds voor het project "Slim Verlicht" terug te moeten betalen.

Dat blijkt uit een reactie van het Waddenfonds aan het college, na vragen van de VVD. Ook de provincie kan dan terugvordering van de subsidie van €300.000,- overwegen.

Het Waddenfonds: "Bij het plaatsen van "tig" lantarenpalen bij de diverse kruisingen in het buitengebied en het terugdraaien van het dimmen dan wel doven in de nacht van de nieuwe armaturen komt de motivering om een WF subsidie te rechtvaardigen onder druk en zal een serieuze heroverweging van de 1,4 miljoen WF subsidie tot de mogelijkheden behoren. Eventuele aanpassingen achteraf op verzoek van de raad kunnen dus een serieus financieel effect krijgen."

In de specifieke voorwaarden bij de beschikking van het Waddenfonds staat opgenomen dat de eindbegunstigde (de gemeente Texel) verplicht is het projectresultaat minimaal in stand te houden overeenkomstig wat met het project wordt beoogd gedurende een periode van vijf jaar. Terugvordering door het Waddenfonds behoort tot de mogelijkheden, met terugvordering van wettelijke rente.

Met het bezwaar aantekenen is bedoeld dat voorstanders net als tegenstanders van nachtelijke duisternis hun mening kunnen geven. Er staat geen mogelijkheid open om bij de rechtbank bezwaar aan te tekenen. Het staat wel een ieder vrij om zijn mening te geven over de wijziging van het beleid.