OSG overgedragen aan nieuwe stichting

Het college heeft gisteren officieel de OSG in Den Burg overgedragen aan de nieuwe stichting OSG De Hogeberg. Dat betekent dat de school bestuurlijk niet langer onder het gezag van burgemeester en wethouders valt.

De nieuwe stichting OSG De Hogeberg gaat samenwerken met Scholen aan Zee, het ROC Kop van Noord-Holland en de Stichting Samenwerkingsschool in Den Helder om het onderwijs verder vorm te geven. Bestuursleden van de drie stichtingen waren aanwezig bij de overdracht. Zij benadrukten dat de scholen elkaar hard nodig zullen hebben om goed onderwijs in de regio te blijven bieden.

Reinier de Voogd, voorzitter van Scholen aan Zee, sprak over de maatschappelijke opdracht om kinderen goed op te leiden en een perspectief te bieden op de arbeidsmarkt. Hij stond even stil bij het verleden toen bestuurlijke samenwerking tussen Scholen aan Zee en de OSG afketste. Als nieuw bestuurder van de Heldere scholengroep (hij is voorzitter sinds 1 maart 2017) draagt hij de ballast van het verleden niet met zich mee. "We moeten elkaar vinden en elkaars krachten opzoeken voor het lesaanbod aan leerlingen van nul tot achttien jaar."

Aad de Wit, voorzitter van het ROC, keek vooruit naar de mogelijkheden die de Techniekcampus en het Nautisch College van het ROC in Den Helder kunnen bieden voor leerlingen van de OSG om opleidingen te volgen. Rector Marcella Engbrenghof van de OSG had er al een keer gekeken en zei zeer enthousiast over de mogelijkheden te zijn. Ton de Jong, bestuurder van de Stichting Samenwerkingsschool, sprak over de mogelijkheden om samen de zorg aan zorgleerlingen te verbeteren. De samenwerkende scholenstichtingen willen ook gezamenlijk vacatures op de diverse scholen gaan invullen.

Namens de nieuwe Raad van Toezicht waren Pepijn Lijklema en Andrew Albers, de twee Texelse afgevaardigden aanwezig. De drie andere leden (Rob Limper, Jan Mesu en Thijs Pennink) waren alle drie verhinderd. Zij waren afgelopen vrijdag al wel ter voorbereiding op de OSG geweest en hadden daarbij ook al met een aantal medewerkers kennisgemaakt.

Pepijn Lijklema had namens de nieuwe Raad van Toezicht voor burgemeester Michiel Uitdehaag een spaarpot in de vorm van een boekje. De achterliggende gedachte: iedere keer als iemand in het college begint over de OSG moet hij of zij vijf euro in de spaarpot doen. Dan leert het college volgens de nieuwe Raad van Toezicht snel om de OSG los te laten.

De OSG was één van de laatste vijf scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland die bestuurlijk nog onder een gemeentebestuur vielen. De school bleef een aantal jaar geleden bewust wat langer onder de vleugels van de gemeente in verband met de verbouw en nieuwbouw die toen gaande was. Per 1 oktober is de overdracht van de gemeente naar de nieuwe stichting helemaal rond.