Wat ik zeggen wou

Postweg verbreden

Natuurlijk moet de Postweg niet verbreed worden om de snel groeiende autostroom te kunnen afwikkelen. Dat is letterlijk het paard achter de wagen spannen. Er is maar één oplossing: de groeiende autostroom moet gereduceerd worden.

De Postweg is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot de drukste weg van Texel: in het hoogseizoen beweegt zich een voortdurende autostroom heen en weer, oversteken in Zuid-Eierland is moeilijk, ook al omdat de snelheidslimiet niet gehandhaafd wordt. Sommige auto's zie je vele keren per dag voorbij rijden: 's morgens van De Krim naar De Koog om gezellig rond te slenteren en koffie te drinken, lunchen op De Krim, 's middags naar Den Burg om gezellig te slenteren en een biertje te drinken.

De planologische miskleun door De Krim en Sluftervallei te lokaliseren op maximale afstand van de veerpont en van de twee grootste dorpskernen is een belangrijke oorzaak. Maar het autogebruik wordt ook op geen enkele manier beheerst of ontmoedigd, er worden geen concurrerende alternatieven aangeboden (gratis pendeldiensten tussen de belangrijkste toeristische kernen en de twee dorpskernen) en het parkeervignet creeert een 'all you can eat' mentaliteit. We krijgen steeds meer toeristen, en het aantal autokilometers dat op het eiland wordt afgelegd groeit exponentieel. De toerist wordt ook niet aangesproken op het ongeremd gebruik van de auto. Sommigen van hen zitten tijdens hun vakantie langer in de auto dan dat ze in de buitenlucht verblijven.

Natuurlijk, het probleem lost zich vanzelf een keer op: parkeren wordt een crime, elke autorit wordt verlengd met kilometers extra op zoek naar een parkeerplaats. De wegen slibben dicht en Texel zal vanzelf een minder aangename plek worden om op vakantie te gaan. Als de mensen die beleidsmatig verantwoordelijk zijn voor deze situatie niet snel hun verstand gaan gebruiken keert de wal het schip. Tot die tijd wordt Texel steeds onbewoonbaarder, maar daarna wordt het vast beter.

Reinier Heutink, Zuid-Eierland