Column

Vallen in donker (2)

"Met dit onterechte voorbeeld gooi je olie op het vuur in een discussie die op Texel nogal gevoelig ligt."

Aldus een reactie op mijn column afgelopen vrijdag waarin ik enkele fietsongevallen beschreef, te wijten aan de nachtelijke duisternis. Althans, in die veronderstelling verkeerde ik. Aanleiding was een telefoontje van een mevrouw uit Den Burg, die beschreef hoe de vriend van haar dochter zaterdagnacht op weg naar Tropical met de fiets tegen een stoeprand was gereden, hard onderuit was gegaan en daarbij meerdere tanden was kwijtgeraakt. Ter hoogte van de kruising Kogerstraat-Akenbuurt. Midden in de nacht, ze vertelde dat ze zelf diezelfde nacht was teruggegaan om een ontbrekende tand te zoeken. En beschreef hoe ze die in het schijnsel van het informatiebord aan de Akenbuurt had kunnen vinden. "Voor de rest was het er pikkedonker." De oorzaak was duidelijk, de jongeman had in donker de stoeprand gemist en was gevallen. Eerder was mij een soortgelijk voorval ter ore gekomen, en 1 + 1 = 2.

De reactie bleef niet uit. Zondag mailde iemand: "Ik begrijp hier echt niets van. De hele Kogerstraat en ook deze kruising zijn 's avonds helemaal verlicht en het licht gaat er 's nachts ook niet uit. Precies op de plaats van het ongeval staat zelfs een lantaarn met dubbele lamp. Als er ergens een ongeval niets met het ontbreken van openbare verlichting te maken heeft, dan is het hier."

Tja. Dus zelf 's nachts het bed maar uit en ter plekke een kijkje genomen. En inderdaad. Er brandt daar dan van alles, niet zo fel, maar toch. Weer met de betreffende mevrouw gebeld. Maar zij hield voet bij stuk: "Ik heb daar een heel tijd naar die tand gezocht en het was er echt pikkedonker! Geen brandende lantaarns."

Dus maar een telefoontje naar de gemeente: Hoe zit dat nu? Maar volgens de woordvoerder branden de lampen daar 's nachts gewoon. Ook tijdens die betreffende zaterdagnacht, zo bleek uit de gegevens van het systeem.

De gemeente had, via de mail, contact gehad met de vrouw die ook ons had gebeld. Om haar een onderbouwd antwoord te geven was haar gevraagd om nadere gegevens, maar die had zij tot dusver niet aangeleverd.

Wat zich hier nu werkelijk heeft afgespeeld durf ik niet te zeggen, ik ben er niet bijgeweest. Maar als het er op dat moment pikdonker was, dan moet dat uitzonderlijk zijn geweest. En mogen we er dus van uitgaan dat er als gevolg van gebrek aan licht daar geen brokken meer zullen plaatsvinden.

Gerard Timmerman