Texels eerste raadhuis uit 1611 op de plek waar nu Hotel De Lindeboom is. Rechts een stukje Karsseboom en zicht op de Kantoorstraat.
Texels eerste raadhuis uit 1611 op de plek waar nu Hotel De Lindeboom is. Rechts een stukje Karsseboom en zicht op de Kantoorstraat. Foto: 't Lant van Texsel

Gelein vertelt over oude inventaris Hotel Texel

Gelein Jansen houdt komende donderdagochtend vanaf 10:30 uur een rondleiding door het centrum van Den Burg waarbij hij dieper ingaat op de oude inventaris van het voormalige Hotel Texel die is teruggevonden bij werkzaamheden in Buurtskap De Tuunen. Daarbij besteedt hij ook aandacht aan Texels eerste raadhuis (uit 1611) dat in het centrum was gevestigd nog vóórdat Hotel Texel er was. Tussen de oude inventaris van het voormalige hotel werden ook voorwerpen gevonden die vroeger bij de strandvonderij hoorden en de strandvonderij was destijds gevestigd in het oude raadhuis uit 1611. Dat gebouw was tegen het einde van de negentiende eeuw een bouwval, waarna het volgens 't Lant van Texsel' van J.A. van der Vlis plaatsmaakte voor de bouw van Hotel Texel (op de plek waar nu De Lindeboom is). Op een gegeven moment werd overgebleven materiaal gestort op een plek die toen nog ver buiten Den Burg lag en dat kwam recent allemaal weer uit de grond tevoorschijn. Belangstellenden voor de rondleiding kunnen zich donderdagochtend melden bij De Lindeboom.