Oplaatverbod voor ballonnen op komst

Het oplaten van ballonnen wordt naar verwachting binnenkort verboden op Texel. De politieke partijen praten woensdagavond over een voorstel van het college, een verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen.

Het gaat om ballonnen die met gas gevuld zijn en waarvan het de bedoeling is dat ze na het oplaten het luchtruim kiezen. Ballonnen die gewoon met lucht zijn opgeblazen vallen volgens het collegevoorstel niet onder het aanstaande verbod, ook niet als ze losgelaten of weggegooid worden. Ballonnen aan een touwtje of een stokje blijven eveneens buiten het verbod.

Er klonk op het eiland al langer de wens om het oplaten van ballonnen te verbieden in het belang van flora en fauna. Binnen de politiek hadden PvdA en GroenLinks er meermalen op aangedrongen. Volgens het collegevoorstel staan ballonresten op vijf in de top vijf van meest gevonden zwerfafval langs de kust. Voor vogels, schildpadden en zeezoogdieren kunnen ballonresten funest zijn. De dieren kunnen erin stikken, ze kunnen de hongerdood sterven als ingeslikte ballonresten het maag-/darmstelsel blokkeren en dieren kunnen verstrikt raken in ballonlinten.

Het wordt volgens het college een verbod zonder de mogelijkheid tot ontheffing. "Er zijn geen situaties denkbaar die het verlenen van een ontheffing rechtvaardigen, ook niet bijvoorbeeld als het zou gaan om biologisch afbreekbare ballonnen. Die zijn net zo slecht voor het milieu en dieren." Dat laatste wordt ontleend aan onderzoek van Wageningen Universiteit. "Ook die ballonnen kunnen er jaren over doen om te vergaan. Tot die tijd blijven ze als zwerfafval in de natuur of de oceaan achter."

Het voorgestelde verbod kan op de social media op de nodige bijval rekenen. Wel werd meteen opgemerkt dat er langs het strand ook veel plastic zakjes met hondenpoep liggen. Een ander merkte op dat het handig is als hondeneigenaren de plastic zakjes met hondenpoep meenemen en bij een strandopgang in een container gooien.

Zodra het oplaatverbod in de Algemene Plaatselijke Verordeningen staat, kan er bestuursrechtelijk en strafrechtelijke tegen het oplaten van met gas gevulde ballonnen worden opgetreden. Het is iets dat leeft op de Waddeneilanden: Ameland, Terschelling en Vlieland hebben al een verbod op het oplaten van ballonnen en op Schiermonnikoog zijn er plannen voor.