Ook de deelnemers van TipTexel.nl zien samenwerking tussen vereniging als noodzaak.
Ook de deelnemers van TipTexel.nl zien samenwerking tussen vereniging als noodzaak. Foto: Job Schepers

"Kijk hoe je vrijwilligers kunt behouden"

"Er is geen betere werving dan je eigen energie. Richt je niet op het negatieve, maar laat zien waarom het de moeite is om je als vrijwilliger in te zetten voor jouw vereniging of evenement." Die boodschap gaf David Wijnperle van Kuperus en Co de aanwezigen vrijdag mee in de StayOkay waar hij op uitnodiging van de Sportraad een lezing gaf.

Er waren niet veel mensen op de avond afgekomen. Jammer, aangezien Wijnperle de nodige handvatten meegaf voor verenigingen en hun strijd tegen het teruglopen van vrijwilligers. "Veel verenigingen zijn er mee bezig om te kijken hoe ze nieuwe vrijwilligers moeten werven en met zestig sportverenigingen op Texel, die in dezelfde vijver vissen, is dat niet makkelijk. Ik beveel verenigingen aan om te kijken hoe je de vrijwilligers kunt behouden. Waardering is hierbij belangrijk. Het gebeurt vaak dat de waardering voor iemands inzet pas wordt uitgesproken wanneer hij of zij stopt. Dat is te laat. Waardering zit niet in een geldelijke beloning. Het uitspreken van de waardering of het organiseren van een barbecue kan genoeg zijn."

Het werd een avond waarbij de aanwezigen niet alleen hoefden te luisteren, maar waarbij ze ook zelf vragen op tafel konden gooien. Samenwerking met andere verenigingen kan oplossing bieden in een vrijwilligerstekort, maar hierbij loopt men soms weer tegen andere problemen aan. Een aanwezige vertelt: "Wij werkten samen met andere sportverenigingen, maar ik merkte daarbij ook de angst. Angst voor het verliezen van de eigen identiteit en de angst dat je als vereniging hun vrijwilligers wil afpakken, terwijl dat niet het geval is. Maar wanneer je op Texel geen trainer kunt krijgen, zoek je die aan de overkant. Maar voor zo'n trainer is het vaak lastig om voor één vereniging te komen. Het zou fijn zijn wanneer je met - bijvoorbeeld - drie verenigingen zo'n trainer kunt inzetten bij de jeugd." De sportraad gaf aan om te kijken hoe ze samenwerking tussen verenigingen kunnen realiseren.

Als er om wat voor reden dan ook toch nieuwe vrijwilligers gezocht moeten worden, is het volgens Wijnperle belangrijk dat je de juiste strategie bepaalt. "Wie zoek je? Wat wil je dat hij kan? Hoe ga je het aanpakken? Wat is je strategie? Ik zie vaak dat de lat heel laag wordt gelegd, zodat het laagdrempelig is. Ik zou de lat juist hoog leggen. Laat zien waarom je de moeite waard bent als vereniging en wat je te bieden hebt. Wat zijn je Unique Selling Points? Oftewel, wat heb jij dat andere verenigingen niet hebben. Je ziet ook dat verenigingen betaalde krachten binnenhalen, uit wanhoop, ik raad dat af. Maak duidelijk dat je ook zo heel veel te bieden hebt. Denk hierbij aan ervaring voor je cv en het aanbieden van bepaalde trainingen en cursussen."

Wijnperle had nog een interessante ontwikkeling. "Iedereen denkt dat er minder vrijwilligers zijn, maar dit is niet waar. Wel zijn er minder vrijwilligers in verenigingsverband en de vrijwilligers worden ouder. Mensen binden zich moeilijker voor lange tijd aan één verplichting. Een oplossing is om meer op projectbasis te gaan werken. Vrijwilligers willen niet meer alles moeten doen van A tot Z. Dus maak profielen die kleiner en makkelijker behapbaar zijn. En laat iemand ook gerust eens een project voor bijvoorbeeld drie maanden aanpakken en kijk daarna dan samen hoe je verder gaat. Dit maakt de drempel lager." Op een vraag of hij ook ideeën had voor het vinden van een penningmeester, een veelvoorkomend probleem bij verenigingen, wees hij op mogelijkheden bij onder meer de Rabobank die middels acties penningmeesters beschikbaar stellen voor verenigingen.