Jasper Rienks:
Jasper Rienks: "Na mijn vliegopleidingen in Florida en Portugal ben ik in 2009 opnieuw op Texel komen wonen en nooit meer weggegaan." Foto: Jeroen van Hattum

Interesse in vliegen al ontstaan in jeugd

Wat is je favoriete plek op Texel?

Op Texel heb ik twee favoriete plekken. Graag kom ik bij de dijk aan de Prins Hendrikpolder. Al van kleins af aan kwam ik hier met mijn vader. Het oneindige uitzicht vanaf de dijk en de geur van de wadden doen me nog steeds denken aan mijn jeugd. Ook de Hors vind ik helemaal geweldig. Ik wandel hier graag tot aan het meest zuidwestelijke puntje. Met uitzicht op de Razende Bol tussen de zeehonden door voel je je echt een eilandbewoner.

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren op Texel in Oosterend. Al op jonge leeftijd zijn mijn ouders gescheiden en ben ik met mijn moeder mee verhuisd naar Kortenhoef vlakbij Hilversum. Daar heb ik gewoond tot mijn 19de. Texel hoefde ik gelukkig niet veel te missen want in de weekenden en de vakanties ging ik naar mijn vader toe. Zo bleef ik de binding met het eiland houden. Na mijn vliegopleidingen in Florida en Portugal ben ik in 2009 opnieuw op Texel komen wonen en ben ik er nooit meer weggegaan.

Oneindige uitzicht vanaf de dijk en de geur van de wadden

Wat voor werk doe je?

Ik werk voor het Paracentrum Texel op het vliegveld. Samen met mijn broer Jan Boyen draaien we de parachutistenschool en ons vliegbedrijf Tessel Air. We hebben naast het springbedrijf op Texel ook twee springlocaties op Midden-Zeeland en het vliegveld van Ameland. Op werk heb ik allerlei verschillende werkzaamheden, maar houd me voornamelijk bezig met de vliegtak van ons bedrijf. Daarbij moet je denken aan het begeleiden en inwerken van jonge piloten, het plannen van de pilotengroep en onderhoud aan de vliegtuigen. Het schrijven van vliegprocedures en het implementeren van de geldende regelgeving voor vliegtuigen en vliegers. Daarnaast vlieg ik gelukkig nog heel veel!

Wat heb je met vliegen?

Al van jongs af aan ben ik veel met luchtvaart in aanraking gekomen. Dit is mede door de invloed van mijn vader. Na de scheiding van onze ouders gingen we om het weekend naar Texel toe. Mijn vader vloog dan met een kleine Cessna naar het vliegveld van Hilversum om ons op te pikken. Meestal vertrok hij wat eerder zodat hij nog laag over het schoolplein heen kon vliegen om ons te begroeten. In de zomervakantie bracht ik hele dagen door op het Paracentrum tussen de parachutes en vliegtuigen in. Bij mijn vader thuis was het een grote verzameling van propellers, vliegtuigboeken en tijdschriften. Hij vertelde ons hier veel over waardoor mijn interesse is ontstaan.

Wat moet op Texel blijven zoals het is?

Texel moet het mooie eiland blijven dat het is. Het eiland heeft een prachtige natuur die goed wordt onderhouden en beschermd is. Daarnaast is er een diversiteit van leuke dorpen waar veel te doen is. Vooral in het zomerseizoen zijn er allerlei leuke activiteiten en evenementen die het voor bewoners aantrekkelijk maakt op Texel te wonen. De openheid en gastvrijheid van de Texelaar is een van de krachten van ons eiland en maakt het een prettige plek om te wonen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het parkeerbeleid op Texel zou van mij anders mogen. De introductie van het Texelvignet vond ik initieel een goede oplossing voor betaald parkeren, het zou geld opbrengen wat weer ten goede zou komen aan de logistiek en de parkeerfaciliteiten. Voor mijn gevoel is dit niet echt gebeurd. Ook het betaald parkeren bij de strandafslagen vind ik niet goed. Dit zijn openbare plekken waar iedereen vrij zou moeten kunnen parkeren. Het vertegenwoordigt niet de gastvrijheid die ons eiland normaal zo uitstraalt.

Wat mis je op Texel?

Nog meer mooi weer! Op Texel is eigenlijk alles wel te vinden. Maar als de winters ook zonovergoten zouden zijn dan hoeven we nooit meer het eiland af.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De brandweermensen van Texel. Afgelopen winter bij de brand in de Koetebuurt van Oosterend hebben ze met gevaar voor eigen leven de huizen van de bewoners proberen te redden. De foto van een brandweerman bedekt in ijspegels die in de kranten verscheen, vond ik heel indrukwekkend!

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Het blijft me verbazen hoe snel de stranden van Texel in de winter en bij storm beschadigd raken en soms bijna helemaal verdwijnen. Afgelopen oktober was er van de strandafslag bij paal 9 bijna helemaal niets meer over. Bij het maken van de rondvluchten over het eiland valt de verandering binnen het seizoen ontzettend op! Gelukkig zijn de stranden na de zandsuppleties van het afgelopen jaar bijna helemaal hersteld en lijkt het alsof er niets is gebeurd. Het geeft me een groot respect voor de zee en natuur en maakt me bewust hoe belangrijk de duinen en dijken voor het wonen op Texel zijn.

Met wie op Texel zou je wel eens een goed gesprek willen?

Onlangs zijn mijn vriendin en ik verhuisd van De Koog naar Oosterend. Toen we nog in De Koog woonden gingen we vaak wat eten in de Sjans aan de bar. Dan hadden we de gezelligste avondjes bij Kets aan de bar! We komen binnenkort weer langs voor een goed gesprek.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Over vijf jaar ben ik nog steeds op Texel en hoop ik samen met mijn broer het werk van onze vader voort te kunnen zetten! Door de opening van Lelystad Airport in 2020 zijn er veel vragen ontstaan over de luchtruimte binnen Nederland. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst door groei van de burgerluchtvaart parachutespringen op Texel niet meer mogelijk is. Op Texel hebben we een van de grootste paracentra van Europa en misschien wel de wereld. Er worden unieke sportevenementen georganiseerd en jaarlijks maken duizenden mensen hun eerste parachutesprong of rondvlucht boven Texel! Het prachtige uitzicht boven ons eiland gaat de hele wereld over, het zou zonde zijn als dit niet meer zou kunnen.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou graag Henk Griffioen in de volgende editie willen uitnodigen. Henk is een goede vriend van ons. Hij is een echte Texelaar en heeft al veel verschillende levens geleid. Een waar avonturier en genieter van het leven!