Vissers, zoals van de TX29, treffen vaker
Vissers, zoals van de TX29, treffen vaker "nieuwe" soorten vis in het netten. Foto: Willem Ment den Heijer

Atlantische spinkrab wandelt langzaam in noordelijke richting

Rode poon, mul en zeebaars komen in deze contreien steeds vaker voor in zee. Maar ook andere soorten maken vanuit het zuiden een opmars naar het noorden. De Atlantische spinkrab wordt hier bijvoorbeeld steeds vaker gevangen.

Dat meldt Noordzeespecialist Willem Ment den Heijer. Was de vangst van een spinkrab eerder nog aanleiding voor een bericht in Visserijnieuws, inmiddels hebben meerdere vissers de 'zeldzame' spinkrab in de netten gehad. 'Als ze aan de maat zijn, gaan ze gewoon met de rest van de vangst naar de visafslag', meldt een opvarende van een Texelse kotter.

De spinkrab lijkt over de bodem vanuit Het Kanaal steeds vaker de Noordzee in te wandelen. Op 21 november 2017 meldde de bemanning van de TX-29 de vangst van een grote spinkrab en de afgelopen maanden zijn er meerdere kotters die spinkrabben hebben gevangen, zelfs wekelijks. Vissers vangen ook vaker zeepaardjes (kortsnuit zeepaard) en in de zuidelijke Noordzee zijn vangsten van dorade al geen uitzondering meer.

De spinkrab vertoont al lange tijd een trage maar duidelijke migratie noordwaarts. Hans Witte, voormalig medewerker van het NIOZ met veel kennis over vis en die nog steeds de fuik leegt: "In de zuidelijke Noordzee (tot aan de Doggersbank) vingen we met een 5.5 meter brede kor in de jaren '70 van de vorige eeuw in enkele jaren al een tiental van deze spinkrabben. Het kan dus heel goed zijn dat ze nu toegenomen zijn om wat voor reden dan ook. Als daar een goede boterham mee te verdienen valt, kan dat weinig kwaad als dat op een verantwoorde manier gebeurd."

Oozaak van de migratie is volgens Willem Ment den Heijer: "De stijging van de zeewatertemperatuur en de fitheid en omvang van veel visbestanden zorgen voor veel meer verhuizingen onder het wateroppervlak." Hans Witte: "Dit lijkt me wishfull thinking. Veranderingen in temperatuur, maar ook het kunnen vissen in gebieden, die voor de boomkor niet bereikbaar waren maar wel voor de sumwing-visserij, kan ook een factor zijn."

Afbeelding