Het monument ter nagedachtenis van verdronken vissers is gerestaureerd.
Het monument ter nagedachtenis van verdronken vissers is gerestaureerd. Foto: Gerard Timmerman

Vissersmonument gerestaureerd

Het monument "Voor de vissers die het leven op zee lieten" op de haven in Oudeschild kan er na een restauratiebeurt weer jaren tegen.

Het monument ter nagedachtenis van verdronken vissers werd in 1975 geplaatst op initiatief van de Texelse vissersvereniging DETV. Kunstenaar Harry Tielemans maakte het ontwerp van een uiteenspattende golf van metaal. Gelast in de werkplaats van smederij Hans Boom, geplaatst op een sokkel van basaltblokken. Meest directe aanleiding was de rampnacht van 17 op 18 november 1970 toen de TX26 "De Tijd zal het leren" verging. Daarbij kwam de hele bemanning om het leven. Een ramp die diepe sporen naliet in de Texelse gemeenschap. Maar het monument is nadrukkelijk ter nagedachtenis van alle vissers die zijn omgekomen op zee. Het werd op 14 juni 1975 onthuld door Klaas Hoekstra, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, in aanwezigheid van vrijwel alle vissers en nabestaanden.

Erwin Daalder zorgt er al geruime tijd voor dat het monument netjes blijft en plantte in het perkje onder meer rozen, toepasselijk met de naam Fishermans Friend. Hij doet het onderhoud op vrijwillige basis, uit respect voor de slachtoffers en hun familie. Toen onlangs bleek dat de tand des tijds vat had gekregen op de metalen golf, toonde scheepswerf Damen Texel zich belangeloos bereid dit de restaureren. Het laswerk daarvoor werd verricht door medewerker Mick Brouwer. Zo kan het monument er weer jaren tegen.

Oliejas

Dat de visserij nog steeds niet zonder risico is, bleek vorige week zaterdag toen de Zeebrugge 19 "Sonja" voor de kust van Engeland kapseisde. Daarbij kwamen twee van de vijf bemanningsleden om. De TX1 "Klasina-J" van Vonk kreeg woensdag de oliejas van het omgekomen bemanningslid Roger Zoete (60) in de netten. De jas is inmiddels opgestuurd.

Afbeelding