Afbeelding
Foto:

Planten helmgras op nieuwe PH-zanddijk

Vanaf half september dan wel begin oktober wordt er helmgras geplant op de nieuwe PH-zanddijk die momenteel wordt aangelegd.

Dat heeft hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier desgevraagd laten weten. Het helmgras moet verstuiving van het zand op de nieuwe dijk tegengaan. Het betekent ook dat er begroeiing op de nieuwe zanddijk komt en dat de dijk geen grote berg zand blijft.

Aannemer Jan De Nul, die de zanddijk (plus bijbehorend natuurgebied van tweehonderd hectare) aanlegt, neemt volgens het hoogheemraadschap op het moment diverse maatregelen om verstuiving tegen te gaan. Zo ligt de landleiding (waar het zand doorheen wordt aangevoerd via de sleephopperzuiger) tijdens het opspuiten van het zand volgens het hoogheemraadschap op de juiste plaats, zodat de één meter hoge leiding meteen dienst doet als stuifscherm.

Daarnaast wordt het zand tijdelijk nat gehouden, worden er anti-stuifschermen geplaatst (1,3 meter boven het maaiveld) in twee lengtes langs het profiel van de dijk en kan er papierpulp op het zand worden aangebracht om verstuiving tegen te gaan. De zogeheten 'spronghoogte' en transportafstand van het zand worden volgens Hollands Noorderkwartier vooraf onder invloed van de wind bepaald.

Er wordt sinds een paar weken dagelijks zand aangevoerd aan de zuidoostkant van het eiland. Bij een hoop Texelaars leeft de zorg dat de veranderingen in de toekomst tot veel zandverstuiving gaan leiden.