Resultaten van eerdere meningpeilingen onder onze lezers in TIPTexel.nl over de zorg op Texel, zoals over het voortbestaan van Tafeltje Dekje. De maaltijden worden door vrijwilligers bezorgd (foto rechts).
Resultaten van eerdere meningpeilingen onder onze lezers in TIPTexel.nl over de zorg op Texel, zoals over het voortbestaan van Tafeltje Dekje. De maaltijden worden door vrijwilligers bezorgd (foto rechts). Foto: Archief Texelse Courant

Uitdagingen zorg: personeel en woonruimte

Wethouder Van Knippenberg en Katrijn van der Vlerk, regiomanager Texel van Omring, hebben op initiatief van de PvdA een verkennend gesprek gevoerd. Het ging over uitdagingen die Texel heeft op het gebied van de zorg, nu en in de toekomst.

Mensen blijven langer thuis wonen, waar nodig en mogelijk met hulp van hun partner, familie, vrienden, buren en evt. professionele ondersteuning. Hierdoor is de zorgvraag van de mensen die uiteindelijk in een verzorgings- of verpleegtehuis komen te wonen groter en complexer geworden.

De vergrijzing neemt toe, op Texel in grotere mate dan gemiddeld in Nederland. De zorgvraag zal hierdoor in de toekomst eerder toenemen dan afnemen. Hier zijn twee andere uitdagingen aan gekoppeld: Personeelstekorten in de zorg zijn een landelijk probleem. Op Texel is dit versterkt het geval. Vanwege de 24 uurszorg is het lastiger om te werken met kandidaten van de overkant. Het principe dat mensen langer thuis moeten blijven wonen vraagt om een cultuuromslag. Niet alleen van de betrokkenen zelf, hun mantelzorgers en sociaal netwerk. Maar ook van de zorgprofessionals.

Langer thuis wonen

Ondanks dat het beleid van 'zo lang mogelijk thuis wonen' blijft er een groep waarvoor dit niet langer mogelijk is. Voor hen is een beschermde woonomgeving nodig met 24-uurs zorg. Deze prognose voor Texel gaat uit van een behoefte aan 'Beschermd Wonen' in 2020 van 104 plaatsen en in 2030 149 plaatsen. Omring bereidt zich hierop voor met diverse nieuw- en verbouwplannen. Binnen een aantal jaar moet dit leiden tot de volgende capaciteit: 56 in de Gollards, 43 in de Hollewal, 32 Landje van Pelgrim en 24 op nader te bepalen locatie. In totaal zorgt dat voor 155 plaatsen voor 'Beschermd Wonen' op Texel. Verder zal op het Landje van Pelgrim door Woontij nog een tweede gebouw worden gerealiseerd. Hierin komen 27 driekamerappartementen voor senioren die wat minder zorg nodig hebben. Daar zal de thuiszorg de zorg gaan leveren. Daarnaast worden in de nieuwe wijk de Tuunen 10 woningen gebouwd voor beginnend dementerenden en hun partners (vanuit het Huis van Tante Jans).

Omring heeft continu diverse vacatures open staan. Dit maakt dat de huidige medewerkers alle zeilen bij moeten zetten. Omring werft zorgpersoneel, dat doet ze op allerlei manieren. Onder andere door geïnteresseerden op te leiden tot zorgprofessional. Dit biedt alleen nog geen oplossing voor de huidige personeelskrapte. De Texelse situatie in combinatie met de 24uurszorg maakt dat het praktisch gezien lastig is als medewerkers aan de overkant wonen. De krappe woningmarkt maakt dat het moeilijk is om personeel van de overkant te verleiden naar Texel te verhuizen. Omring kijkt daarvoor naar de mogelijkheden voor tijdelijke personeelshuisvesting en is hierover in gesprek met Woontij. Ook een verbeterde mobiliteit (betere bereikbaarheid met de bus en uitbreiding van de vaartijden van de Teso) zouden het makkelijker maken om personeel van de overkant te vinden en in te zetten.

De zorg is veranderd en blijft alleen toekomstbestendig als we daar samen onze schouders onder zetten. Op het moment dat een zorgprofessional wordt ingeschakeld, wordt niet alle zorg automatisch overgenomen. Er wordt vooral gekeken wat de precieze behoefte is van de betrokken inwoner (en zijn netwerk). Waar mogelijk wordt er in de thuissituatie aangesloten bij de hulp en ondersteuning die mantelzorgers, familie en vrienden al bieden. Hierdoor is het mogelijk om met de beschikbare zorgprofessionals zoveel mogelijk mensen te ondersteunen.

"Dit vraagt aan ons allemaal om om te zien naar onze familie, vrienden en buren. Zeker wanneer ze hulp nodig hebben. Gezond (samen) leven begint bij jezelf."

Nieuwe samenwerkingen?

Het kan goed zijn dat hiervoor nieuwe samenwerkingen zullen moeten ontstaan. Het college zal daarvoor het contact blijven zoeken met haar (subsidie)partners en inwoners, zodat ook voor de toekomst de zorg op Texel op een zo hoog mogelijk niveau kan worden gehouden.