Het ruimen van het strand.
Het ruimen van het strand. Foto: Beach Cleanup

Veel ballonresten gevonden bij ruimen van strand

Ballonresten op het strand spelen momenteel een belangrijke rol bij de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour langs de Nederlandse kust. Ook op Texel werden tijdens twee dagen ruimen bij paal 17 en paal 28 de nodige ballonresten gevonden. In totaal waren het er 312 waarvan 192 bij paal 17 en 120 bij paal 28. Stichting De Noordzee, de motor achter de landelijke strandschoonmaak, verzamelt de ballonresten dit jaar apart om specifiek aandacht te vragen voor de problemen die opgelaten ballonnen veroorzaken voor flora en fauna. Het spul vergaat amper en is funest in de magen van dieren.

Wat de Waddeneilanden betreft hebben Ameland, Terschelling en Vlieland volgens Stichting De Noordzee inmiddels een verbod op het oplaten van ballonnen ingevoerd. Op Schiermonnikoog zijn er plannen voor. Op Texel leven ook plannen voor een verbod, het college bekijkt of dat in de Algemene Plaatselijke Verordening kan worden opgenomen.

De Boskalis Beach Cleanup Tour heeft op Texel in totaal 527 kilo rommel opgeleverd. Nabij paal 17 werd 432 kilo geruimd en bij paal 28 kwam 95 kilo van het strand. Daar werd eerder gestopt met ruimen in verband met de warmte