Brand beperkt door kordaat optreden

De bestrijding van de duinbrand bij De Robbenjager een paar weken geleden is goed verlopen. Door kordate samenwerking tussen de hulpdiensten kon uitbreiding worden voorkomen en werd de brand al snel ingesloten.

Dat valt op te maken uit een relaas van de officier van dienst van de brandweer waarin de bestrijding van de brand beschreven staat. De gemeente stuurde het relaas rond aan de politieke partijen, nadat het CDA om een beknopte evaluatie van de brand had gevraagd. De partij wilde weten of de alarmering naar wens was verlopen en of er voldoende materieel en water beschikbaar was, onder meer vanwege de droogte van een paar weken geleden waardoor de duinbrand snel om zich heen had kunnen grijpen.

Volgens de officier van dienst hoefden eenheden van de brandweer die klaar stonden in Den Helder niet naar het eiland te komen, omdat Texel de brand zelf kon bestrijden. Dat gebeurde met drie tankautospuiten en de waterwagen waarin 23.000 liter water zit. Het materiaal om een grootwatertransport aan te leggen was ook aanwezig, maar hoefde niet te worden ingezet.

De brand werd om 21:33 uur gemeld en de brandweer was om 21:47 met de eerste voertuigen bij De Robbenjager. Bijkomend voordeel was dat de oefenavond van de brandweer net afgelopen was, waardoor de wagens snel bemenst en onderweg waren. De KNRM was snel ter plekke en er waren omstanders bezig om met behulp van scheppen het vuur te bestrijden. Politie en Staatsbosbeheer waren eveneens ter plaatse. Volgens de brandweer was de samenwerking kordaat en prima. Volgens de brandweer was de juiste capaciteit gealarmeerd zoals regionaal is ingeregeld wanneer het om branden gaat met een hoog uitbreidingsrisico. Minpunt was dat de gebiedsbeheerder van SBB niet was gealarmeerd. Dat is inmiddels hersteld in het systeem van de meldkamer van de hulpdiensten.

Volgens de gemeente is naar aanleiding van de brand binnen de veiligheidsregio Noord-Holland Noord wel kortgesloten om bij natuurbranden op Texel met een hoog uitbreidingsrisico voortaan meteen standaard de waterwagen met 23.000 liter water te alarmeren. Dat is een uitzondering ten opzichte van de regionale procedures, maar volgens de gemeente is dat - onder meer met de droogte in het achterhoofd - voor Texel een gerechtvaardigde keuze. De uitzondering is inmiddels geregeld bij de meldkamer.