Dorian van Rijsselberghe viert in het Deense Aarhus het behalen van zijn tweede wereldtitel windsurfen.
Dorian van Rijsselberghe viert in het Deense Aarhus het behalen van zijn tweede wereldtitel windsurfen. Foto Sailing Energy / World Sailing

Dorian pakt tweede WK-titel windsurfen

Dorian van Rijsselberghe is voor de tweede keer in zijn loopbaan wereldkampioen windsurfen geworden. Hij had het wereldkampioenschap al op zak, voordat hij zondag de afsluitende medalrace zou varen.

Dat kwam door een beslissing van de jury om Kiran Badloe, de trainingsmaat van Dorian, een aantal punten achteruit te zetten. Kiran, ook uitkomend voor Nederland en op de tweede plaats na de voorrondes, had een paar punten extra gekregen nadat hij tijdens een van de voorrondes van zijn plank was gevaren.

De nummers drie, vier en vijf op de ranglijst kwamen daar echter tegen in protest. Kiran had in hun ogen wel erg veel extra punten gekregen. De jury stemde in met de protesten, zodat Kiran weer in puntenaantal zakte en wat dichterbij de nummers drie, vier en vijf kwam. Bijkomend effect was echter dat Kiran de aan kop gaande Dorian tijdens de afsluitende medalrace niet meer kon inhalen in puntenaantal, waardoor de Texelaar het wereldkampioenschap na de voorrondes al automatisch te pakken had. Kiran pakte vervolgens het zilver.

Dorian en Kiran maakten er geen geheim van dat zij in puntenaantal liever dichter bij elkaar waren gebleven. Dan hadden ze tijdens de medalrace onderling moeten uitvechten wie er wereldkampioen zou worden. Dat was vooraf het gedroomde scenario van beide windsurfers en hun coach Aaron McIntosh die Dorian in 2012 en 2016 naar de Olympische titels in London en Rio de Janeiro leidde.

Een dergelijk scenario zou ook het meest gepast hebben bij de sportieve strijd die Dorian en Kiran de komende jaren onderling uitvechten voor een ticket naar de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Beiden hebben hun zinnen daarop gezet, maar er mag namens Nederland maar één windsurfer aan de Spelen meedoen. Dorian en Kiran hebben - met toestemming van het watersportverbond - afgesproken dat degene die het beste presteert tijdens de wereldkampioenschappen van 2018, 2019 en 2020 naar de Spelen gaat. Wat dat betreft, zijn de eerste punten voor Dorian.

De Texelaar kende in het Deense Aarhus een gelijkmatig wereldkampioenschap. Hij won twee van de negen voorrondes, was één keer veertiende en voor de rest eindigde hij telkens in de top tien waardoor hij zijn punten bij elkaar pakte in het deelnemersveld van ruim tachtig windsurfers. De concurrentie was minder gelijkmatig en dat was in het voordeel van Dorian. Ook Kiran kende mindere races, stond aanvankelijk lager geklasseerd op de ranglijst, maar kwam in de laatste voorrondes sterk terug waardoor Dorian en Kiran als nummer één en twee de medalrace in gingen.

Dorian was blij met de wereldtitel en het feit dat hij een stabiele week achter de rug had. " Ik had een goede week, niet uitzonderlijk goed, maar de resultaten waren prima. Ik vind het super dat Kiran net achter me staat. Dat is gewoon super bijzonder." Dorian werd eind 2011 in het Australische Fremantle voor het eerst in zijn loopbaan wereldkampioen.

Nederland kende mede dankzij Dorian en Kiran een dijk van een WK in Aarhus en werd zelfs eerste in het landenklassement. Lilian de Geus werd wereldkampioen windsurfen bij de dames, het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz won de 49erFX-klasse, Marit Bouwmeester werd tweede in de laser radial klasse en Pieter Jan Postma werd derde in de Finn-klasse.