Evert Malschaert:
Evert Malschaert: "Koffie is echt mijn passie, ik kan er uren over praten." Foto: Jeroen van Hattum

Koffie is mijn uit de hand gelopen hobby

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is het strand, hier kan ik echt goed ontspannen. Het is een plek waar ik veel hobby's kan uitoefenen, zoals (kite)surfen en zeilen. Daarnaast is het fijn dat de kinderen zich er goed kunnen vermaken, waardoor je geen kind aan ze hebt.

Geboren en getogen op Texel?

Ja ik ben geboren in de Potvis. Mijn vader werkt bij het NIOZ. Mijn ouders zijn vanuit Dordrecht naar Texel gekomen voor zijn werk. Nog voordat ik een jaar oud was, zijn we naar de Kogerstraat in Den Burg verhuisd. Daar heb ik gewoond tot ik ging studeren. Eerst in Leeuwarden (Voedingsmiddelentechnologie) en daarna in Florida (helikopterpiloot).

Sinds we kinderen hebben, zijn we weer op Texel gaan wonen

Wat voor werk doe je?

Ik vlieg in de offshore als helikopterpiloot, inmiddels bijna 8 jaar voor CHC helicopters. Vanaf De Kooy vervoeren we werknemers van en naar de gasproductieplatformen in de Noordzee. In de Noordzee staan iets van 150 platformen waar we naar toe vliegen. We vliegen altijd met z'n tweeën, omdat het vanwege het slechte weer, dat regelmatig voorkomt op de Noordzee, een behoorlijke uitdaging kan zijn. Op een beetje drukke dag landen we soms wel 30 keer. Het komt regelmatig voor dat ik Texelaars in de helikopter heb, dat is toch altijd weer leuk.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Samen met mijn partner heb ik drie kinderen: Madelief (6 jaar), Mannes (bijna 4 jaar) en Flip (1,5 jaar). Met het runnen van een gezin zijn we aardig druk. Ook ben ik nu sinds twee jaar bezig met Texelse Branding, een kleine ambachtelijk koffiebranderij. Op Texel lever ik aan verschillende horecazaken en winkels vers gebrande koffie. Daarbij lever ik ook espressomachines, onderhoud en barista-training. Sporten doe ik graag, hardlopen, zeilen en kitesurfen. Alleen heb ik daar de laatste tijd te weinig tijd voor.

Wat heb je met koffie?

Koffie is mijn uit de hand gelopen hobby. Thuis ben ik al jaren bezig met het branden van koffie en het sleutelen aan espressomachines. Toen ik drie en een half jaar geleden weer op Texel kwam wonen, merkte ik dat er hier nog weinig aandacht aan koffie werd besteed. In de stad (Amsterdam) zit op elke hoek van de straat een goede espressobar of een kleine koffiebrander. Omdat steeds meer vrienden vers gebrande koffie van mij wilden, heb ik op een gegeven moment de beslissing genomen om dit wat serieuzer aan te pakken en een bedrijfje te beginnen. Al snel waren er aantal bedrijven die koffie van me wilden afnemen. Mijn doel is om op Texel specialty koffie te introduceren. Dit is koffie waar de oorsprong van de bes in terug te proeven is en niet het brandproces. Dus koffie die iets lichter gebrand is dan we in Nederland veelal gewend zijn. Zo wordt de bittere smaak van de koffie minder en blijven er interessante smaken en aroma's over. Filterkoffie is op dit moment echt de trend in de koffiewereld. Als deze op de perfecte manier gezet wordt kun je, net als bij wijn, de herkomst en het verwerkingsproces echt goed proeven. Koffie is dus echt mijn passie, ik kan er uren over praten.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Heel prettig, mensen groeten hier elkaar nog op straat. Als ik hier naar de supermarkt ga, spreek ik altijd wel met iemand. In Amsterdam was dat wel anders, daar hadden we zelfs met de buren nauwelijks contact.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het echte eilandgevoel. Dus zoals al eerder genoemd: het ons kent ons gevoel, elkaar begroeten op straat, snel in de natuur zijn, het gemak van dingen kunnen regelen en zonder af te spreken elkaar ontmoeten.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Eigenlijk hoeft er niet zo heel veel anders, het leven hier op Texel met een jong gezin is erg prettig. De drukte op het eiland door het toenemende toerisme ervaar ik niet als probleem. Het biedt mogelijkheden om op Texel voldoende werkgelegenheid te creëren. Gelukkig is er de laatste tijd veel aandacht voor het tekort aan woningen voor jongeren.

Wat mis je op Texel?

Een broedplaats voor jonge creatieve ondernemers. Daarmee bedoel ik een plek waar meerdere bedrijven, die gericht zijn op ambacht of duurzaamheid, zich onder een dak verzamelen. In de steden zie je dit terug in bijvoorbeeld oude fabriekshallen. Dit inspireert mij.

Goede herinnering aan Texel?

Mijn jeugd op Texel. Sinds we kinderen hebben gekregen, zijn we redelijk snel weer op Texel gaan wonen en de goede herinneringen aan mijn jeugd hebben aan deze keuze bijgedragen.

Wat is er zonde aan Texel?

Het betaald parkeren op de strandslagen, dit ervaar ik als niet gastvrij. Ik werd hiermee geconfronteerd in de periode dat we met het gezin nog niet op Texel woonden. Ik kon er toen niet aan wennen dat ik op de stranden van bijvoorbeeld Egmond aan Zee en Bergen, geld in een parkeermeter moest gooien. En daarbij van te voren moest nadenken over hoelang ik op het strand wilde blijven.

Wat zou je doen als één dag burgemeester van Texel zou zijn?

Een espressobar openen op het gemeentehuis. Dan kunnen alle ambtenaren genieten van echt lekkere koffie tijdens hun werk.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De Novalishoeve, omdat ze op een mooie manier zorg aanbieden aan jongeren met problemen. En ze hebben de kwaliteit van ambachtelijk geproduceerde producten hoog in het vaandel staan. Ik kan dat zeer waarderen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk ben ik dan nog drukker met mijn koffiebranderij. Het zou mooi zijn als de Texelaar specialty koffie in de aankomende vijf jaar meer is gaan waarderen.

Volgende 'Eiland Van...' ?

Jelle Posthumus. Hij is eigenlijk geen echte Texelaar maar hij is de hele zomer op het strand te vinden bij Surfschool Texel.