De schuren van het bloembollenbedrijf aan de Witteweg.
De schuren van het bloembollenbedrijf aan de Witteweg. Foto: Google Earth

Ruimte voor ruimte: woning op de plek van bloembollenbedrijf

Meerdere bedrijven maken gebruik van de Ruimte voor Ruimte regeling van de gemeente. In ruil voor de sloop van bedrijfsgebouwen, mag er een woning worden gebouwd. Het college besloot vorige week mee te werken om op de plek van het bloembollenbedrijf van de familie Bruijn op Witteweg 17 in Den Hoorn een nieuw huis te bouwen.

De agrarische bedrijfsactiviteiten stoppen daar in 2018. Op dit perceel staat ruim 1300 vierkante meter aan bedrijfsbebouwing. Deze bebouwing wordt volledig gesloopt. Dat is ruim voldoende voor het kunnen toepassen van de zogeheten "Ruimte voor Ruimte regeling."

Die geeft agrarische bedrijven de mogelijkheid om, na bedrijfsbeëindiging, de bestemming te wijzigen in de bestemming Wonen en daarbij een bouwmogelijkheid te verkrijgen voor één extra woning of één recreatief opstal. Hiervoor dient dan wel alle agrarische bedrijfsbebouwing met een minimum van 1.200 m², gesloopt te worden. Als er meer bebouwing aanwezig is dan 1.200 m², moet alles gesloopt worden.

Het huidige bedrijf wordt omringd door agrarische gronden. Deze worden niet in de gebruiksmogelijkheden beperkt door een omzetting naar Wonen. Ook een naastgelegen woning wordt door de omzetting niet nadelig beïnvloed. Na sloop ontstaat er een nieuwe situatie op het perceel. Het agrarisch bestemmingsvlak van ruim een hectare wordt verkleind naar een bestemmingsvlak Wonen met een oppervlakte van maximaal 5000 m². Daarbinnen komen twee bouwvlakken waarin de bestaande woning (Witteweg 19) en een nieuwe bouwlocatie zijn opgenomen. De inrichting van de percelen voldoet volgens het college van b en w aan het beeldkwaliteitsplan.

Op meerdere plekken in het Texelse buitengebied is of wordt gebruik gemaakt van de Ruimte voor Ruimte regeling. Doel van de regeling is te stimuleren om loodsen en andere gebouwen in het buitengebied die niet meer in gebruik zijn op te ruimen. Het betreft de sanering van bloembollenschuren, veestallen en andere gebouwen. Aan de Pontweg, nabij de veerhaven, aan de Grensweg en op Nieuwschild.

Uit navraag bij het college blijkt dat er tot dusver op Texel vier gevallen bekend zijn waarbij gebruik is gemaakt van de Ruimte voor Ruimte regeling.