Olivier Verschoor met de grammofoonspeler die zondag geveild wordt.
Olivier Verschoor met de grammofoonspeler die zondag geveild wordt. Foto: Jeroen van Hattum

Bijna tweehonderd kavels voor kunstveiling Olivier Verschoor

Schilderijen van Blok van der Velden, tinnen kannen, sieraden en tekeningen.

Het is een willekeurige greep uit de bijna tweehonderd kavels die zondagmiddag onder de hamer gaan bij een kunst- en antiekveiling van Olivier Verschoor uit Den Burg. De afgelopen weken is hij bezig geweest om de kavels op het eiland te verzamelen. Een van de pronkstukken is een grammofoonspeler van His Masters Voice die nog met een slinger moet worden aangedraaid. Verder zijn er vier werken van Jan Jacob Waverijn ten bate van het hospice in Den Burg en een originele tekening die Frits Jan Maas maakte voor de 'Gids voor de vogels van Texel'. Er worden ook diverse schilderijen van Tineke Nijman geveild.

De veiling wordt gehouden in de voormalige winkel op het terrein van 't Hoogelandt aan de Californiëweg nabij De Koog. Daar zijn komende vrijdag en zaterdag van 17:00 tot 21:00 uur kijkdagen, zodat iedereen kan zien wat er allemaal wordt geveild. Kijken is ook mogelijk op zondagochtend van 10:00 tot 11:30 uur. Om 13:00 uur begint de veiling. Dat gebeurt onder toezicht van notariskantoor Hoogerheide. Olivier treedt op als veilingmeester. Bedoeling is dat er contant wordt betaald, er is tijdens de veiling geen pin aanwezig. Op de Facebookpagina 'Veilinghuis Texel' is te zien wat er aan kavels gaat worden geveild. Willem Oosterhof maakte van alle kavels foto's. Bezoekers kunnen de auto straks parkeren nabij de voormalige supermarkt of op de fiets komen. De tweede afslag rechts naar 't Hoogelandt vanaf de Californiëweg leidt naar de plek van de veiling.

De 20-jarige Olivier begon een tijdje geleden met de voorbereidingen op de kunst- en antiekveiling, omdat hij vroeger als kind al gefascineerd was door veilingen met kunst en antiek die hij aan de overkant bezocht. Zoiets wilde hij vervolgens ook op Texel zelf gaan regelen.